zavala slava.jpg

Manastir Zavala saobrao je brojne vjernike iz svih krajeva Hercegovine, ali i susjednih država povodom obilježavanja slave ove pravoslavne svetinje - Vavedenja Presvete Bogorodice.

Svetu liturgiju služio je iguman manastira Dužio jeromonah Teofil, uz sasluženje bratstva manastira Zavala i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

On je podsjetio na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, kada je tada trogodišnja Marija, po zavjetu njenih roditelja Joakima i Ane, predata Bogu u hram, gdje je dočekao prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Preteče.

"To je veoma dirljivo i oni koji imaju djecu to mogu da zamisle - kolika je to žrtva i kako su se osjećali roditelji, a tek kako Marija. Oni su nama pokazali da mi nismo sposobni za tako velike žrtve, ali nas i podučava da preko tako velike žrtve dolaze i veliki darovi", rekao je jeromonah Teofil.

Jeromonah Teofil je kazao da je Presveta Bogorica rodila hram.

"Nećemo pogriješiti ako budemo rekli i citirali apostola Pavla, da smo svi pozvani da budemo hram Božiji, da budemo čisti, smireni, okupani i da se u nas usade Sveta Trojica, jer je hram potreban svuda gdje ima grijeha da bi u njega dolazili često ne samo kada je post. Bez hrama Božijeg nema pomaka naprijed", kazao je jeromonah Teofil.

Manastir zavala slava vavedenje3.jpg

Čovjek, rekao je jeromonah Teofil, ne treba da se ukrašava spolja.

"Danas je neka moda pa mi dolaze djeca da me pitaju 'je li grijeh tetovaža?'. Ako smo mi hram Božiji, zasmislite da Zavalu islikamo grafitima i nekim čudima koje vidimo uz put. To bi bilo jako ružno. Tako i djeci treba da govorimo, iako su ona bezazlena i dobra, ali ih moda i ovaj svijet uče naopako", naveo je on.

Iguman manastira Zavala arhimandrit Vasilije zahvalio se vjernicima koji dodlaze u ovu svetinju da bi se zajedno sa bratstvom moliti Gospodu.

"Ovaj praznik je duhovono rođenje Presvete Bogorodice. Kako je došla u hram, učila se da primi Gospoda u svoje srce, jer tada nije postojalo krštenje. Tako se krstila i pripremila za dolazak Gospoda. To je njeno duhovno rođenje, a naše duhovno rođenje je  krštenje, kada se pripremamo da kroz vrline i svete tajne budemo stanište Gospoda tokom cijelog života na zemlji", naveo je otac Vasilije.

On je kazao i da je Vavedenje Presvete Bogorice i praznik vaspitanja.

"Čuvajte djecu i vaspitavajte ih da služe Bogu. Cilj vaspitanja je bogosluženje i onda smo dijete vaspitali", poručio je iguman Vasilije. 

Nakon Svete liturgije, priređena je trpeza ljubavi.

Manastir zavala slava vavedenje2.jpg

Manastir zavala slava vavedenje1.jpg