Odezda sveti vasilije.jpg

Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca unesen je danas u Crkvu posvećenu ovom svecu u Blagaju kod Mostara, gdje će se ubuduće čuvati.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zahumsko–hercegovački i primorski Dimitrije u prisustvu velikog broja vjernika iz Mostara i cijele Hercegovine koji su došli da se pokloni odeždi Ostroškog Čudotvorca.

Vladika Dimitrije istakao je u besjedi da u Crkvi postoji vjerovanje da ovaj dio odežde Svetog Vasilija ima silu i vrijednost za čovjeka samo ako se poistovjeti sa Svetim Vasilijem.

- Bilo je teško vrijeme ratova i iskušenja, ali on se držao Boga, Hrista vaskrslog, vjerovao je da ga u Crkvi Božijoj, na liturgiji, sreće istinitog i živog kao što je bio živ kada su apostoli hodili zemljom. I onda se desilo čudo - rekao je vladika i dodao da su ostale njegove svete netruležne mošti pod Ostrogom.

Prema njegovim riječima, to je Bog to dao Svetom Vasiliju jer je živio po Jevanđelju, zato što je živio vjerom i pokajanjem.

On je pozvao vjernike da vjeru i pokajanje osnažuju u crkvi postom, molitvom, milosrđem i svime što je Bog dao, te ih pozvao da dijele ljubav.

Iguman Danilo iz manastira Žitomislić rekao je da onaj koji je bogati Bogom duboko vjeruje u njegov krajnji ishod, a da će onaj koji pravi površne planove sa svojim životom često doći u bezizalznu situaciju.

Za Svetog Vasilija je rekao da je sebe obogatio Bogom, pa je kadar i drugima da daje.

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog u crkvu u Blagaju donesen je po blagoslovu arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko – primorskog g. Joanikija, a na molbu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog g. Dimitrija.

Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog u crkvu u Blagaju donesen je po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko–primorskog Joanikija, a na molbu episkopa Dimitrija.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog se presvlače svake sedme godine, a danas su u Blagaj donesene narukvice sa arhijerejske odežde.

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna djela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegove netruležne mošti počivaju u ostroškoj isposnici više od 300 godina.

Crkvica u kojoj leže mošti svetitelja ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.