viber_image_2023-12-01_18-04-53-663-min.jpg

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Ivona Spaić osvojila je "SPECIJALNU" nagradu na likovnom konkursu koju je raspisala Gimnazija "Jovan Višnjić" iz Bijeljine.

Konkurs je raspisan u okviru manifestacije "Milošev mjesec'' kojom je ova ustanova obilježila 130. rođendan Miloša Crnjanskog i to literarnim konkursom "Ima seoba. Smrti nema!", kao i likovnim konkurs pod nazivom "Crnjanski u mojim očima".

Ivonin rad dobio je nagradu među prispjelim radovima srednjoškolaca iz Beograda, Užica, Gradiške, Banjaluke.

Ivona Spaić kaže da voli da razmišlja o piscu, djelu, da sagleda čitav njegov književni rad.

"Sve to kombinujem i dođem na ideju da tu sliku stavim na papir. Sam život pisca za mene je bio inspirativan i pronašla sam neke sličnosti u kojima sam možda vidjela i sebe i onda sam jednostavno to pretočila u jednu sliku. Za ovo mi je bilo potrebno četiri dana. Ovo mi je prva nagrada i zadovoljna sam jer vidim da moj rad vrijedi i da je to neko prepoznao", rekla je Ivona.

Profesor Biljana Grubač, Ivonin mentor, prepoznala je njen kvalitet u radu kao i ostalih učenika koji su učestvovali na konkursu.

"Radovi Ane Ćurić, Ive Ignjatić, Katarine Špec i Momčila Ćaćića su isto odlični. Konkurs je bio takvog zadatka da su učenici mogli da se posvete portretu Miloša Crnjanskog ili da pročitaju neko njegovo djelo i na osnovu toga nešto nacrtaju. Ivona je bila u toku čitanja jedne knjige MIloša Crnjanskog i kad je pročitala napravila je sliku. Mene podsjeća na nadrealizam, a učenik je matematičke gimnazije i spojila je logičnost i tačnost sa nečim što je intuitivno, slobodno i iz dubine duše strastveno", objasnila je Grubač.