IMG-f5526e8f008a2959970e270bd3a160b2-V.jpg

Narodna biblioteka Trebinje je kroz predavanje i izložbu predstavila velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića na manifestaciji "Knezu srpskih pesnika u čast - Jovanu Dučiću", koja je u Kraljevu priređena povodom 80 godina od pjesnikove smrti.

Direktor Narodne biblioteke Trebinje Milosava Supić Vuković izjavila je Srni da su poziv za učešće dobili od Društva za srpski jezik i književnost Kraljeva, te da su održali predavanje, priredili izložbu, dok će večeras biti prikazana projekcija filma "Legat Jovana Dučića s knezom kroz Trebinje".

Vukovićeva je istakla da je čast i zadovoljstvo govoriti o Jovanu Dučiću u gradu koji je bio dostojan sedam kraljevskih kruna i koji je ponudio jedinstvo večeri u čast kneza srpskog pjesništva.

IMG-d4aa751c4014c37530a9cc87daeab251-V.jpg

"Drugačije i nije moguće jer ko ko god da je čitao i tragao za Dučićevim riječima i porukama mogao je naći samo jednu misao - nedjeljivosti Srba", rekla je Vukovićeva.

Ona je napomenula da se o Dučiću može govoriti mjesecima, godinama, a da se uvijek ostane nedorečeno i da se pruže samo naznake sjaja i vrijednosti njegovih filozofskih, lirskih misli.

Vukovićeva je istakla da su predstavljanjem Dučića kroz Legat željeli da pokažu da je on bio ne samo pjesnik i diplomata, već prvenstveno čovjek, rodoljub.

IMG-6c8e8df83ec642efb97b4dd351f6226a-V.jpg

Veliki broj građana Kraljeva prisustvovao je predavanju koje je održala bibliotekar Narodne biblioteke Trebinje Ljiljana Ninković koja je ukazala na pjesnikovu veličinu, sprovodeći ih kroz sadržaj Legata.

Ninkovićeva je izjavila Srni da su prikazujući knjižni fond iz Legata Jovana Dučića htjeli da upoznaju javnost koliko je on bio obrazovan i šta je čitao, a čitao je, kako je rekla, mnogo iz različitih oblasti ljudskog stvarlaštva - filozofije, prava, politike, istorije, religije, umjetnosti, etike.

"Bacili smo svjetlost i na njegovu ličnu arhivu. Osim rukopisa, fotografija i ostalog, posebno smo stavili akcenat na njegovu prepisku i na taj način smo pokazali koliko je Jovan Dučić bio veliki humanista jer je mnogima pomagao, a najviše običnim ljudima", rekla je Ninkovićeva.

U programu manifestacije učestvovali su učenici srednjih škola, a prisustvovali su predstvanici grada Kraljeva, javnog i privrednog života tog grada, učenici, građani.