Naoruzanje rijeka civilna zastita3.jpg

Kod Željezničkog mosta danas su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite iz rijeke Trebišnjice uklonili više komada projektila i ručnih bombi te tromblonsku minu, ručni raketni bacač poznatiji kao zolja i automatsku pušku.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Boris Tninić je istakao da će sva pronađena ubojita sredstva sredstva biti uništena u skladu sa zakonskim propisima.

"Naše lijepe rijeke nisu mjesta na kojima se ostavljaju neeksplodirana sredstva. Kada se ova sredstva nalaze u rijeci je veoma je opasno, jer zamislite da ih pronađu djeca u sezoni kupanja ili kojim slučajem ribari zakače udicom. U ovu akciju uključeni su timovi za spasavanje na vodi i ljudi iz deminerskog tim", istakao je Trninić.

Naoruzanje rijeka civilna zastita2.jpg

Supervizor za podvodno deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Nenad Ikonić je iz rijeke Trebišnjice izvadio brojna neeksplodirana sredstva.

"Na poziv Grada Trebinja angažovana je Republička uprava civilne zaštite, odnosno tim za podvodno deminiranje i izdadili smo neeksplodirana eksplozivna sredstva koja su odbačena u korito rijeke Trebišnjice. Pošto je Trebišnjica cijelim svojim tokom kupalište i ovom prilikom apelujem na građane da ovakvu vrstu stvari ne bacaju u rijeku", rekao je Ikonić.

Gradski koordinatorza deminiranje pri Javnoj ustanovi "Ekologija i bezbjednost" Mišo Pamučina kaže da je iz Trebišnjice izvadio oko 100 bombi, a na dijelu oko Željezničkog mosta u posljednje dvije godine imali su čak sedam intervencija.

"Najveći je problem što ovakva sredstva bacaju u kontejnere, rijeku, pored puta, a bez ikakvih sankcija i ne ugrožavajući bilo koga mogu da ih predaju pozivom na vbesplatan broj 121 ili lično meni. Apelovao bih na ljude da, ukoliko posjeduju neekspolodirana ubojita sredstva, da ih predaju civilnoj zaštiti, bez ikakvih posljedica,čak se ne pravi ni zapisnik ko ih je predao, već se samo upisuje vrsta i količina šta je predato", jasan je Pamučina. 

Naoruzanje rijeka civilna zastita1.jpg