zajedno-min.jpg

U organizaciji Saveza guslara Republike Srpske i tehničkoj organizaciji Guslarskog društva Vojvoda Luka Vukalović, sinoć je u Trebinju održan 12. savezni festival mladih guslara na kome su svoje znanje i umijeće pokazalo tridesetak mladih guslara iz Srpske, Srbije i Crne gore.

U konkurenciji mladih guslara, uzrast do 13 godina, prvo mjesto osvojio je Damjan Vojvodić iz Guslarskog društva "Sveti Sava" iz Podgorice, drugo mjesto pripalo je Vasiliju Goluboviću iz Škole gusala "Vukojica Sandić" iz Beograda, a treće Svetu Vujoviću iz Udruženja guslara "Vojvoda Gligor Milićević" iz Bileće.

Kod starijih guslara uzrasta do 18 godina, najviše umijeća pokazali su članovi Škole gusala "Sveti Đorđe" iz Nikšića kojima su pripala sva tri prva mjesta.

Prvi je bio Luka Eraković, drugi Miko Kecojević, a treća Jelena Miljanić.

Pozdravljajući okupljene mlade guslare, predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Boško Golijanin rekao je da među narodima u u ove tri zemlje nema granica, a da je ovaj festival potvrda toga.

"Uvijek smo gajili i poštovali epsku poeziju i gusle i nadam se da će ovi mladi guslari prije svega biti dobri ljudi ali i guslari", rekao je Golijanin.

U ekipnom plasmanu najuspješnija je bila Škola gusala "Vukojica Sandić" iz Beograda, drugo mjesto je pripalo Školi gusala "Sveti Đorđe" iz Nikšića, a treće Guslarskom društvu "Rade Jamina" iz Višegrada.

Mladim guslarima pozdrav je u ime episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija prenio sveštenik Boris Banduka, a ispred Grada Trebinja obratio se načelnik Odjeljenja za opštu upravu Tomo Vujinović.