Hor bubamarac.jpg

Trebinjski Hor "Bubamarac", koji čini više od 50 članova od pet do 12 godina, predstavlja ukras bogate kulturne scene ovog hercegovačkog grada, a svojim nastupima razveseli publiku gdje god se pojavi.

Obučeni u crveno-crne kostime, sa crvenima mašnama, vesela dječija lica i zvonki glasovi uljepšavaju kulturne manifestacije u Trebinju. Svojim šarmom i lijepom pjesmom izmame osmijehe, privuku pažnju i dobiju gromoglasne aplauze.

Umjetnički rukovodioci dječjeg hora "Bubamarac" Milisav Sukonjica i Neda Tanasijević trude se da mališanima prenesu muzičko znanje i usmjere njihov talenat.

Sukonjica je rekao Srni da je Hor osnovan u septembru 2021. godine, kada je održana i prva audicija na koju se prijavilo više od 30 djece iz Trebinja.

Prema njegovim riječima, ideja o osnivanju dječjeg hora "Bubamarac" naišla je na lijep odziv i oduševljenje čelnih ljudi, kao i gradonačelnika, te sada, kad su sazreli kao anasambl, imaju povjerenje da nastupe u brojnim kulturnim manifestacijama.

"Za nas je značajan nastup u okviru Svetosavske akademije prošle godine, zatim Dučićeve večeri poezije. Drago mi je da su nas prepoznali, da imamo kvalitet da se pojavimo na tako značajnoj manifestaciji", rekao je Sukonjica.

On je istakao da se Hor "Bubamarac" razlikuje od drugih jer probe obogaćuju dodatnim sadržajem, kao što su muzičko-didaktičke igre, korisne za psiho-motorni razvoj, a ono što daje specigičnost jeste što je naziv dobio po pjesmi Arsena Dedića.

Sukonjica je naveo da je "Bubamarac" izgradio impozantan repertoar sa više od 20 horskih kompozicija, a kako kaže, na repertoar su uvrstili i savremene dječije horske kompozicije iz zbirke kolega iz Republike Srpske.

"Neke su iz dječijeg horskog opusa, mnoge i nisu, a autori su čuveni Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Duško Radović, od kompozitora tu su Arsen Dedić, Bruno Bjelinski", rekao je Sukonjica.

Jedanaestogodišnja Lana Jakšić, koja je od osnivanja član ovog hora, izjavila je da joj je zadovoljstvo da nastupa u horu, te da joj je to jedna od glavnih aktivnosti.

"Učimo brojalice, pjesme, koreografiju uz pjesme što mi se jako sviđa, kao i to što učimo da sviramo frulu. Učimo kroz igru, tako da je to nama sve veoma zanimljivo", rekla je Lana.

Njena mlađa sestra, petogodišnja Ksenija, u "Bubamarac" je došla sa tri godine, gdje je, kako kaže, naučila mnoge pjesmice, a posebno voli pjesmu "Kad bi svi".