Knjiga blagoje jovovic2.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje danas je promovisana knjiga "Blagoje Jovović, srpski heroj u vučjoj jazbini", autora Marije Jovović, koja govori o ovom srpskom patrioti koji je izvršio atentat na osnivača ustaškog pokreta i vođu Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića.

Autor knjige, kćerka Blagoja Jovovića, Marija rekla je novinarima da se u ovoj knjizi može pronaći mnogo informacija o njenom ocu, da najviše govori o njegovoj ličnosti, životu u Argentini.

Jovovićeva kaže da je do sada bilo mnogo promocija ove knjige, da se danas mnogo govori o Blagoju Jovoviću, da se ljudi sjećaju njenog oca i da ga doživljavaju kao pravog srpskog heroja.

Ona je navela da je knjigu pisala četiri godine, te najavila i drugi dio knjige u kojem će najviše biti riječi o atentatu.

Knjiga blagoje jovovic1.jpg

Politikolog Božo Morić rekao je novinarima da je ova knjiga veoma zanimljiva sa politikološkog aspekta, s obzirom na to da je komunistički režim Jugoslavije isključivo smatrao da oni treba da se obračunaju sa ustašama, odnosno sa protivnicima tadašnje vlasti, ne zato što su oni činili zločine već što su bili antikomunisti.

"S druge strane, imamo Jovovića koji je iz ličnih ubjeđenja, iz osjećaja šta je uradio Pavelić i njegov režim u NDH nad Srbima izvršio atentat na njega u Argentini i tako poslao poruku vječnosti da se sa njima trebalo obračunati na ovozemaljskom svijetu", rekao je Morić na promociji.

Morić je naveo da je Jovović želio da pokaže da nisu samo OZNA i komunisti ti koji se obračunavaju sa onima koji su ubili na stotine hiljada Srba, nego da postoje patriote koje su silom prilika morale da napuste Jugoslaviju.

Blagoje Jovović rođen je 1922. godine u selu Kosić kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlića. Služio je Jugoslovensku vojsku u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi.

Kada se partizansko–četnički sukob završio 1944. godine Blagoje Jovović je emigrirao u Italiju, gdje je boravio u raznim izbjegličkim logorima.

Radio je razne poslove, a jedan period svog boravka je radio za italijansku Tajnu obavještajnu službu. Za vrijeme rada u Tajnoj službi upoznao je Jevreje koji su ga obavijestili da zloglasni zločinac Ante Pavelić tu boravi i da ga tu čuvaju.

Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da izvrši atentat na njega, što se konačno i dogodilo 10. aprila 1957. godine u Argentini.

Blagoje Jovović je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put posjetio SR Jugoslaviju. Doputovao je iz Argentine i posjetio manastir Ostrog, gdje se ispovijedio tadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Nakon toga, šira javnost je saznala identitet čovjeka koji je pucao na Pavelića u Lomas de Palmoru, Buenos Ajresu.

Blagoje Jovović tada je posjetio rodno selo Kosić i groblje svojih predaka. Preminuo je poslije nekoliko mjeseci posljednje posjete svom rodnom kraju, 2. juna 1999. godine u Rosariju, Argentini.