koncert.jpg

U Muzeju Hercegovine je u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" organizovan koncert pjevačke grupe "Arija" iz Malog Crnića.

Ova grupa je na 22. horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini osvojila zlatnu plaketu, a osnovana je 15. aprila 2022. godine u Malom Crniću.

Inicijativu za osnivanje pokrenuo je Nikola Tomić, direktor Centra za kulturu opštine Mali Crnić. „Arija“ djeluje pri „Odjseku za očuvanje tradicionalne muzike“, koji od prošle godine postoji pri CZK.

"Cilj grupe je njegovanje i promovisanje tradicionalne narodne vokalne prakse u Srbiji i regionu. Na njenom repertoaru nalaze se pjesme starijeg i novijeg seoskog sloja, kao i (staro) gradski primjeri. Pjesme naučene na osnovu različitih notnih zapisa iz zbornika i etnomuzikoloških studija, kao i sa terenskih snimaka, grupa izvodi dvojako, u osnovnom obliku i u obradi", istakao je Tomić.

Član muzičke grupe "Arija" Jelena Vasić kaže da više vole da pjevaju južnjačke pjesme.

"Trebinjskoj publici smo se predstavili sa 18 pjesama, a na meni je nošnja iz Pirota, koju čine sukno, košulja i obavezno marama. Ovo je originalna nošnja koju nosimo i kada igramo folklor. Južnjačke pjesme su brže i imaju temperament i zato ih više volimo da izvodimo, a sa druge strane su mnogo teže pjesme iz Srema i Stiga. Ovo je moj prvi dolazak na jug Hercegovine i oduševljena sam“, rekla je Vasićeva.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić kaže da ovom manifestacijom Srbija i Srpska razmjenjuju kulturu.

"Imali priliku da slušamo i uživamo u tradicionalnim pjesmama, koje su izvodile naše sestre iz Srbije, iz Malog Crnića. U Narodnoj biblioteci u Trebinju, 28. novembra biće priređeno pjesničko popodne za naše osnovce i time ćemo za ovu godinu zatvoriti manifestaciju 'Dani Srbije u Srpskoj', koja će se, naravno, nastaviti i naredne godine. Trebinje je postalo referentno mjesto, tako da nam ljudi sada nude kulturne događaje visokog kvaliteta, gdje mi u suštini ustupamo samo prostor i potrudimo se da budemo dobri domaćini. Ovom prilikom bih posebno zahvalila medijima, koji prate sve kulturne manifestacije u našem gradu i to nam je od velikog značaja", navela je Skočajićeva.