knjiga blagoje jovovic.jpg

U organizaciji Narodne biblioteke Trebinje, u subotu, 25. novembra, sa početkom u 12.00 časova, održaće se promocija knjige „Blagoje Jovović, srpski heroj u vučjoj jazbini“, autora Marije Jovović.

Blagoje Jovović rođen je 1922. godine u selu Kosić kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlića. U toku Drugog svjetskog rata bio je pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini, u čije ime je bio član delegacije za pregovore sa Englezima, u Italiji 1944. godine. Kako je tokom pregovora saopšteno da saveznici podržavaju Partizanski pokret i Josipa Broza Tita, Jovovoić se posvetio novoj misiji - pronalasku ustaškog poglavnika i zločinca Anta Pavelića.

U potrazi za Pavelićem, koja je trajala deset godina, Jovović je odselio za Argentinu. Na dan osnivanja NDH-a, 10. parila 1957. godine, Jovović je izvršio atentat na Pavelića, od čijih posljedica je umro 1959. godine, u Frankovoj Španiji, gdje mu je bezuspješno ukazivana medicinska pomoć.

Jovović je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put posjetio rodnu Crnu Goru. Doputovao je iz Argentine i posjetio manastir Ostrog. Na ispovijesti kod mitropolita Amfilohija je priznao da je on čovjek koji je izvršio atentat na Anta Pavelića i tako je šira javnost saznala identitet čovjeka koji je pucao na ustaškog krvnika.

Preminuio je posle nekoliko mjeseci od prve i posljednje posjete svom rodnom kraju, 2. juna 1999. godine u Rosariju, Argentina.

PROMOCIJE ŠIROM HERCEGOVINE

Nevesinje, 24. novembar, u 19.00 časova, u galeriji Centra za kulturu "Nebojša Glogovac"

Ljubinje, 25. novembar, u 19.00 časova, u Narodonoj biblioteci "Dr Ljubo Mihić"

Gacko, 26. novembar, 13.30 časova, u Parohijskom domu.

Promocija u Bileći održana je sinoć, 23. novembra.