Zena san.jpg

Za mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu, jedan od glavnih simptoma je nesanica, uzrokovana hormonskim promjenama. Milioni žena se rano bude zbog menopauze, a većina se budi u 3.29 ujutro – četiri sata prije nego što se prosječni alarm oglasi, pokazalo je istraživanje Dunelma.

Istraživanje koje je obuhvatilo 2.005 žena u perimenopauzi i menopauzi pokazalo je da je skoro tri četvrtine žena (69 odsto) reklo da nemogućnost spavanja noću šteti njihovom emocionalnom blagostanju.

Istraživači su rekli da žene u menopauzi mogu imati poteškoća sa spavanjem i mogu se probuditi tokom noći, što može uticati na dnevnu funkciju i performanse.

Fizički simptomi menopauze uključuju bolove u zglobovima, valunge, noćno znojenje i češću potrebu za odlaskom u kupatilo.

Sa psihološke tačke gledišta, promjena nivoa hormona može dovesti do povećanja stresa i anksioznosti i depresije, što može uticati na ritam sna.

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna zapravo može uticati na raspoloženje, uzrokujući da se mozak fokusira na negativne misli i nesrećne događaje, a ne na srećne.

Među strategijama za poboljšanje simptoma menopauze, stručnjaci preporučuju da se jede manje prije spavanja, da se koriste mirisni sprejevi za spavanje, da soba bude potpuno mračna, da se pije manje alkohola i kofeina, da se poveća fizička aktivnost i ostave cigarete.

Upravljanje stresom i brigom, zdrava noćna rutina opuštanja i traženje savjeta od svog ljekara o uzimanju zamjenske terapije hormona takođe mogu pomoći u poboljšanju sna, prenosi N1.