Zelenski.jpg

Izjava predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da bi se na Balkanu mogla desiti eksplozija, koju bi navodno mogla izazvati Rusija, predstavlja klasični medijsko-politički spin s ciljem da se ponovo skrene pažnja na rusko-ukrajinski sukob, koji je od strane Zapada gurnut u drugi plan nakon izbijanja sukoba na Bliskom istoku.

Kaže ovo za “Glas Srpske” dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu dž Banjaluci Slobodan Župljanin komentarišući jučerašnje dramatično upozorenje Zelenskog da Rusija navodno sprema “eksploziju” na Balkanu, ne precizirajući i kakvu.

- Postaje sve više jasno da on, odnosno Ukrajina, nisu više interesantni zapadnim mentorima. Nakon otvaranja drugog fronta na Bliskom istoku, Ukrajina je u zapadnim političkim krugovima postala trećerazredna tema, što je on i shvatio, te sada na ovaj način želi to da promijeni. Vjerovatno je i jedan od scenarija da se otvori neki front u srcu Evrope za koji bi opet Rusija bila optužena - smatra Župljanin.

Dodaje kako je Evropljanima dosadilo da u Ukrajinu šalju ogromne količine novca, jer im je postalo jasno da Kijev nema šanse u ovoj borbi sa Moskvom. Navodi i da ovi centri moći, pa i oni u Vašingtonu, pokušavaju naći izlaznu strategiju kada je u pitanju Ukrajina, što onda Zelenskog ostavlja na cjedilu. 

- Da bi povratio pažnju na sebe i Ukrajinu, on sada sipa bombe okolo, pa i po zapadnom Balkanu, pokušavajući ponovo aktuelizovati navodnu rusku prijetnju na ovim prostorima. Neće Rusija ništa loše napraviti, to mogu samo likovi koji imaju mentalni sklop Zelenskog. Ako pogledamo ko je generisao sve dosadašnji sukobe, scenarista je gotovo uvijek isti, to su SAD i njihovi zapadni partneri - navodi Župljanin dodajući da ovo nije prvi put da Zelenski na ovaj način želi privući pažnju svjetske javnosti.

Slično mišljenje dijeli i njegov kolega, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić, navodeći da je u pitanju klasična antiruska propaganda, te da su ovakva i slična upozorenja i kataklizmično-prijeteće poruke dio propagandnog rata.

- Zelenski želi ponovo u stanje opšte opasnosti dovesti Evropljane, ali i ljude na ovim prostorima. Preko Balkana želi da povrati pažnju, bez koje ne može opstati. Ono što eventualno može biti opasno, pogotovo jer postaje sve očajniji, jeste da Zelenski i ekipa pređu granicu, jer Kijev na ovim, ali i drugim prostorima ima svoje agente haosa. Mislim da ne treba nikako isključiti jednu takvu mogućnost, da te snage nešto izvedu i onda za to optuže Rusiju. Mislim da ga ne treba potcjenjivati. Prisjetimo se samo nekih terorističkih akcija po Rusiji, čiji je krajnji cilj bilo izazivanje haosa. Stoga naše službe treba da obrate pažnju na ovakve i slične izjave, da ih analiziraju, jer niko sa sigurnošću ne može znati šta se iza brda valja - navodi za “Glas Srpske” Ćeranić. 

Eksplozija

U jednom od svojih posljednjih obraćanja na društvenim mrežama predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da će, ukoliko zapadne zemlje ništa ne učine, doći do eksplozije na Balkanu.

- Među državama Balkana postoji kriza i ona nije od juče. Upravo zato se tamo Rusija miješa, da bi jedna balkanska država ratovala protiv druge - istakao je Zelenski u svom obraćanju.