nenad nesic dns.jpg

Ministarstvo bezbjednosti BiH uradilo je sve što je u njegovoj nadležnosti da državljani BiH budu evakuisani iz Gaze. Sada je na potezu Ministarstvo spoljnih poslova BiH, kako bi se utvrdilo kada će i ko će od njih stići u BiH, kaže ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

- U ponedjeljak putujem u Egipat, ako do tada šef diplomatije BiH Elmedin Konaković ne riješi ovu situaciju, riješiću je ja na licu mjesta – rekao je Nešić za Avaz.

Tvrdi da je stvar jasna kao dan, a to je da od 54 osobe, samo njih 19 ima državljanstvo BiH.

- Svi ostali moraju proći sigurnosne provjere i dokazati vezu s BiH, na osnovu čega ih možemo primiti. To je svima jasno - tvrdi Nešić.

Kada je u pitanju sporazum s Fronteksom, vjeruje da će se ta tačka naći na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

- Sve smo uradili da se dio priče u vezi s Fronteksom završi i veoma je bitno da BiH bude dio evropske bezbjednosti. Mi i jesmo dio, ali očigledno je da moramo da imamo sporazum s EU te da, osim prava i obaveza, imamo i jednu vrstu benefita od toga - ističe Nešić.

Migrantska kriza u BiH je pod kontrolom, naglašava on i tvrdi da smještajni kapaciteti u BiH nisu ni blizu da budu popunjeni.

- Ne očekujemo, s dolaskom hladnijeg vremena, da bi migrantska kriza mogla eskalirati. U ovom trenutku nemamo problem s migrantima koji ne možemo riješiti - kaže Nešić.

On je odgovorio na pitanje o bezbjednosnim provjerama, koje je prošao kako bi dobio pristup tajnim podacima, s obzirom na navode pojedinaca da je dio nekih sumnjivih grupa.

- Nemam oraha u džepovima. Niti imam čega da se bojim, niti se bavim nedozvoljenim aktivnostima. Pozivam, evo, sve koji znaju za moje kriminalne radnje da me prijave. Spomenuli ste „Skaj“. Ako sam na „Skaju“, a svi padaju na „Skaju“, neka padne i Nešić. Mislite li da ja, da me ima na „Skaju“, do sada ne bih bio procesuiran? Osim toga, gdje je ta narkogrupa Nenada Nešića. Pa sve te narkogrupe padaju, ako sam ja dio te grupe, neka onda padne i moja, pa da završimo tu priču - navodi Nešić.