cas istorije2.JPG

U organizaciji Grada Trebinja i Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu,  danas je u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje održan istorijski čas na temu "13. novembar, Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu".

O ovom značajnom datumu iz istorije našeg grada govorili su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i profesor istorije Neđo Ćebedžija.

U svom obraćanju, Ćurić je rekao da je 13. novembar jedan od najvažnijih dana u istoriji Trebinja, podsjećajući sve nas, potomke onih koji su postradali ali nisu odustali od ideala slobode, dostojanstva i sloge, da treba da čuvamo njihovu svijeću vodilju koju su nam ostavili u zavjet.

“Sloboda srpskog naroda je imala veliku cijenu. Svoje živote položili su brojni naši sugrađani samo zato što su bili protiv okupatorskih sila koje su, ispostaviće se dvadesetak godina poslije, oduvijek imale samo jednu želju – da gospodare tuđim zemljama i da odlučuju o životima običnih ljudi. Stradanje našeg naroda počelo je još 10. avgusta 1914. godine, kada su zločinci objesili Orovčane Trifka, Obrena i Marka, a samo dva dana poslije ubili su i pravoslavnog sveštenika – paroha korjenićkog Vidaka Parežanina. Bio je to početak golgote kroz koju će do 1918. godine proći trebinjski narod, s ciljem izvršavanja sistemskih zločina kako bi zauvijek zatrli kulturne, običajne, vrijednosne, istorijske i sve druge obrasce jednog naroda”, poručio je Ćurić.

Profesor istorije Neđo Ćebedžija je naglasio da je Trebinje 13. novembra 1918. godine oslobodio Treći bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije, čime je okončana austrougarska okupacija ovih prostora.

„I u ovom trenutku, moramo se pokloniti sjenima onih koji nas toliko obavezuju, sjenima ratnika, koji su zastavu slobode pronijeli od Soluna do Beograda, Trebinja i širom jugoslovenskih prostora, kojima je gospodarila Austro-Ugarska carevina“, rekao je Ćebedžija.

Času istorije prisustvovali su učenici trebinjskih srednjih škola, kao i završnih razreda svih osnovnih škola iz našeg grada.