laboratorija aqualab plus trebinje (4).jpg

Kao dio Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, koji se obilježava 14. novembra, u laboratoriji Aqualab u Trebinju u utorak će vršiti besplatno mjerenje šećera u krvi.

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti je najveća svjetska kampanja za podizanje svijesti o dijabetesu koja dopre do preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja.

Kampanja skreće pažnju na pitanja od najveće važnosti za svijet dijabetesa i drži dijabetes čvrsto u žiži javnosti.

Globalna prevalencija dijabetesa se skoro udvostručila od 1980. godine, sa 4,7% na 8,5% u odrasloj populaciji. Ovo odražava porast povezanih faktora rizika kao što su prekomerna težina ili gojaznost. Tokom protekle decenije, prevalencija dijabetesa je brže rasla u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom nego u zemljama sa visokim dohotkom.

Dijabetes je glavni uzrok sljepila, otkazivanja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih udova. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i izbjegavanje upotrebe duvana mogu spriječiti ili odložiti dijabetes tipa 2.

Pored toga, dijabetes se može liječiti i njegove posljedice mogu se izbjeći ili odložiti lijekovima, redovnim pregledom i liječenjem komplikacija.

Važno je napomenuti i da su troškovi zdravstvene zaštite osoba koje boluju od dijabetesa dvostruko ili trostruko veće u odnosu na osobe koje ne boluju od šećerne bolesti.