4546545-min.jpg

Povodom jubileja – 10 godina postojanja i rada Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, večeras je u Umjetničkoj galeriji „Bokić“ u Trebinju otvorena jesenja izložba slika članova ovog udruženja.

Izložbu je svečano otvorila načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić, čestitala jubilej i istakla da ne postoji ljepše mjesto u našem grad od galerije „Bokić“, gdje bi se mogla održati ovakva izložba.

Nina Lojović Milinić, predsjednik Udruženja „Milorad Ćorović“ je rekla da je ovo jedna od brojnijih izložbi udruženja, na kojoj se predstavilo 15 članova, sa preko 80 slika.

„Mi smo deceniju postojanja našeg udruženja obilježili već jednom izložbom, a večerašnjom jesenjom izložbom zatvaramo to obilježavanje, koja će nadam se postati tradicija. Što se tiče aktivnosti koje smo organizovali proteklih 10 godina, izdvojila bih 11 godišnjih izložbi na gradskom Trgu, veliki broj humanitarnih izložbi na kojima smo učestvovali, brojne projekte koji su odobreni od ministarstava Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH, predstavljanje udruženja 2015. u Strazburu u Vijeću Evrope, likovne radionice za članove udruženja, kao i radionice sa djecom sa posebnim potrebama koje su krunisane izložbama. Moram pomenuti da od samog osnovinanja udruženja imamo ogromnu podršku Grada Trebinja, na čemu smo im jako zahvalni“, navela je Lojović Milinić.

Potpredsjednik ULUIH-a Snježana Domazet kaže da je ideja o osnivanju udruženja došla spontano.

„Znamo da Trebinje ima Likovnu akademiju, koja je iznjedrila preko 20 generacija, od kojih sam ja bila prva generacija i prije osnivanja udruženja javila se potreba da umjetnici iz našeg regiona, kojih zaista ima mnogo, mogu da se predstave u zemlji i regionu. Tako smo došle na ideju da osnujemo ovo udruženje, na početku je bilo poteškoća, ali evo sada proslavljamo uspješnih 10 godina postojanja. Danas smo mi i svi članovi kao jedna velika porodica, zajedno sve organizujemo i učestvujemo“, rekla je Domazet.

Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ osnovano je 2013. godine, a okuplja tridesetak aktivnih umjetnika iz RS i regiona.