mitrovdan.jpg

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njeni vjernici slave dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Sveti velikomučenik Dimitrije rođen je u Solunu. Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj je bio jedino dijete dobrih i blagorodnih, ali roditelja bez djece.

Mnogo vremena su proveli njegovi roditelji u molitvi i činili milostinju da im Bog podari nasljednika. I poslije dužeg vremena smilovao se Gospod i ispunio im želju i oni su dobili sina Dimitrija.

Izmoljen od Boga, kao jedini i dugo čekani, s velikom pažnjom je odnjegovan i vaspitavan. Otac mu je bio vojvoda, a kad je on umro, car Maksimijan je postavio Dimitrija umjesto oca za solunskog vojvodu.

Posebno carevo naređenje odnosilo se na progon hrišćana, ali Dimitrije je, suprotno naredbi, čak javno ispovijedao vjeru u Isusa Hrista.

Kad je car to saznao, Dimitrije je, znajući šta ga čeka, razdijelio sav svoj imetak i mirno stupio u tamnicu spreman na stradanje koje mu predstoji.

Poslije nekoliko dana vojnici su izboli kopljima svetitelja, iako su ga nasli u molitvi.

Tu, u Solunu, hrišćani su kradom sahranili njegovo tijelo i na tom grobu su se mnogi iscjeljivali. Nad tim grobom podignuta je mala crkva, a nizvjesni velmoža Leontije, nakon sto se izliječio od teške bolesti, podigao je nad svetiteljevim moštima mnogo veću crkvu.

mitrovdanMošti Svetog Dimitrija u crkvi Svetog Dimitrija u Solunu.

Sveti Dimitrije smatra se zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske, a Rusi ga smatraju i pokroviteljem Sibira.

Kult svetog ratnika Dimitrija je rasprostranjen i kod Srba zahvaljujući velikoj duhovnoj bliskosti sa grčkim narodom, gdje je ovaj svetitelj veoma slavljen još od vremena turske najezde.

U Srbiji i Republici Srpskoj se Sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan, a u mnogim krajevima je ovo i dan održavanja preslava.

Gradovi u Srbiji Kosovska Mitrovica i Sremska Mitrovica dobili su ime po Svetom Dimitriju Solunskom Mirotočivom.

U srednjovjekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Prema narodnom predanju, hajduci su se rastajali na Mitrovdan radi zimske pauze, a sastajali ponovo na Đurđevdan (Đurđevdanak, hajdučki sastanak, Mitrovdanak hajdučki rastanak).

Slavski Tropar Sveti velikomučenik Dimitrije