Jakov milatovic.jpeg

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ponovio je da će se na predstojećem popisu stanovništva izjasniti kao Crnogorac, koji govori srpskim jezikom.

Tako se, kaže Milatović, izjasnio i na popisu održanom 2011. godine, kao i njegova porodica.

"Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom", rekao je Jakov Milatović, gostujući na podgoričkoj Adrija televiziji, prenosi portal RTCG.

Vlada Crne Gore donijela je odluku o odlaganju popisa za 30. novembar. Prethodnom Vladinom uredbom bilo je predviđeno da popis bude sproveden od 1. do 15. novembra.

Sastanak premijera Milojka Spajića sa predstavnicima vladajuće većine, opozicije, civilnog sektora i državnih institucija uključenih u organizovanje popisa, koji je juče održan u Vladi i na kome je trebalo da se razgovara o izmenama Zakona o popisu i uspostavljanju softverskog rješenja za kontrolu unijetih podataka završen je bez konkretnog dogovora.

Demokratska partija socijalista ostaje pri bojkotu popisa stanovništva Crne Gore, iako su kod premijera Milojka Spajića "vidjeli spremnost" da se ispune uslovi DPS-a za održavanje popisa, ali za to nema dovoljno vremena do 30. novembra kada bi trebalo da počne popisivanje.

Spajić je rekao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog "fiskalnog trenutka" u kojem je Crna Gora.