50 godina skole vuk karadzic3.jpg

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ večeras je svečanom akademijom, izložbom učeničkih radova i fotografija pod nazivom „Naših pola vijeka“ obilježila jubilarnih 50 godina postojanja i uspješnog rada.

Direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Aleksandar Vukanović rekao je da je ponosan na veliki jubilej, sve učitelje i nastavnike i 50 generacija učenika koji su završili ovu školu.

„Mi tokom cijele godine brojnim aktivnostima obilježavamo naš jubilej, podsjećamo da su naši učenici prije mjesec dana izradili turističku razglednicu grada, večeras smo otvorili izložbu učeničkih radova koja je bila uvod u svečanu akademiju, koja je specifična po tome što smo je organizovali sa pet pobratimskih osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Što se tiče izložbe 'Naših pola vijeka', imamo izložene fotografije i dokumente od samog osnivanja škole do današnjih dana. Većina fotografija je iz školske arhive, a dobar dio smo dobili od Muzeja Hercegovine i Centra za informisanje i kulturu Grada Trebinja, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na saradnji“, naveo je Vukanović.

On je dodao da će u narednom periodu biti održana i promocija školskog časopisa, koji izlazi već dvije godine, a u planu je i izrada foto-monografije i monografije škole, kao i izložba brojnih literarnih i likovnih radova učenika.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, pozdravio je sve prisutne i istakao da je za jedan grad mjera uspjeha kvalitetno osnovno obrazovanje i da je to zajednički zadatak, koji se dobro obavlja.

50 godina skole vuk karadzic2.jpg

„50 godina je dug period, znamo da je bilo i teških odluka i teških godina. Srećom, višestruko ih je nadmašio radostan zvuk prvog zvona za 50 generacija i isto toliko ispraćenih malih maturanata. Sigurno je da učitelji i nastavnici našu djecu usmjeravaju na prave životne vrijednosti, jer im osim znanja daju i dio sebe, kao zalog njihove budućnosti. U 50 godina školstva promijenilo se dosta toga, ali se sačuvao kontinuitet rada, predanost i entuzijazam učitelja i nastavnika. Grad Trebinje podstiče inovativnost i kreativnost, a ova škola to prepoznaje i primjenjuje“, rekao je prvi čovjek Trebinja.

Prisutne je u ime episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, koji iz opravdanih razloga nije priustvovao svečanosti, pozdravio starješina Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju Mladen Žulović i čestitao veliki jubilej.

Vera Milošević, učiteljica u OŠ „Vuk Karadžić“ u Trebinju kaže da je za nju i ostale kolege ovo veoma emotivno veče.

„Ove fotografije pokazuju šta je nastavni kadar u prethodnih 50 godina školovanja uspio da uradi. Ja sam se posvetila recitatorskoj sekciji i za večeras sam pripremila nekoliko učenika koji su recitovali. Mnogo toga se promijenilo tokom ovih godina, ali djeca su uvijek dobra i iskrena“, dodala je Milošević.

50 godina skole vuk karadzic1.jpg