Izaberi pismo: ćirilica / latinica

„Kod kneza na balu“ – priređena svečana akademija u čast velikog Dučića

Duciceve veceri poezije 20232.jpg

Dučićevo Trebinje postalo je istinsko izvorište kulture i nepresušno vrelo poezije, istaknuto je na na svečanoj akademiji "Kod kneza na balu" posvećenoj velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u besjedi je istakao da se svijet danas sve više materijalizuje, gubeći duhovne oslonce, ali da su ovakve manifestacije, poput "Dučićevih večeri poezije", brana takvom trendu.

"Kroz pjesničku riječ onih koji su u ove dane sa nama u Trebinju, a dobili su neka od najvećih pjesničkih priznanja u srpskom jeziku, najpotpunije i najautentičnije, ali na neki sasvim drugi način, progovoriće opet Jovan Dučić", rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Dučiću i njegovom projektu Trebinje je postalo središte duhovnosti i kulture, koji su najbolji čuvari imena, tradicije.

Duciceve veceri poezije 20233.jpg

Direktor Narodne biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović rekao je novinarima da se bez Jovana Dučića, kneza pjesnika, ne može zamisliti srpsko pjesništvo.

On je dodao da je Dučić pjesnik koji je svaku pjesmu stvarao bez ostatka, te se posebno osvrnuo na Dučićevo stvaralaštvo posvećeno Gospodu.

"Drugi dio njegovog stvaralaštva odnosi se na brigu za vlastiti, srpski narod, pa se može reći da kao što Dučić, kao knez srpskih pesnika živi, i naživeće, tako se i za srpski narod može reći", rekao je Radulović, istakavši značaj manifestacije "Dučićeve večeri poezije".

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su i trebinjski horovi "Tribunija" i hor Srednje muzičke škole, Dječji hor "Bubamarac", glumci Biljana Đurović i Ljubo Božović, pijanista Marko Kovač, prvaci opere Narodnog pozorišta Beograd Dejan Maksimović i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad Danijela Jovanović.

Duciceve veceri poezije 20231.jpg

"Dučićeve večeri poezije" završavaju se danas, kada će u 11.00 časova u Narodnoj biblioteci biti promovisane knjige "Odrođeni književnik" Zorana Avramovića i "Hercegovina, zemlja pjesnika" Milovana Pecelja.

U Kulturnom centru će u 19.00 časova biti održano tradicionalno pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja