narodna biblioteka trebinje.jpg

U okviru manifestacije „Dučićeve večeri poezije“ u nedjelju 5. novembra će od 11.00 časova u Narodnoj biblioteci Trebinje biti promovisane knjige „Odrođeni književnik“, autora Zorana Avramovića i „Hercegovina, zemlja pjesnika“, autora Milovana Pecelja.

Zoran Avramović, jedan od naših najuglednijih sociologa kulture, sistematskim i kritičkim postupkom analizira (osporava) ideološke, političke i nacionalne stavove o srpskom narodu i srpsko – jugoslovenskoj stvarnosti u periodu 1990-2020. godine, sedmorice savremenih srpskih pisaca.

Saglasno tome, ukazuje koliko je u njihovim stavovima o Srbima, skerlićevski rečeno, one misli koja je ponosita, žedna slobode i nezavisnosti, a koliko zlobe, zavisti i svirepe mržnje gorih naspram boljih. Knjiga Odrođeni književnik je dragocjeni naučni narativ koji popunjava prazninu o srpsko – književnom političkom samosaznanju.

O knjizi govore Selimir Radulović i autor.

Knjiga „Hercegovina, zemlja pjesnika“, autora Milovana Pecelja, je mozaik uspomena koje su ostale urezane u pamćenje i sjećaju na godine koje je autor proveo sa Rajkom P. Nogom i Momom Kaporom. Tu su jednako značajna poznanstva i druženje sa Gojkom Đogom, Radoslavom Bratićem i Đorđom Sladojem. Tako su nastali Zapisi o prijateljima koji su posvećeni pjesnicima i piscima koje za života smatramo savremenim klasicima. Mjesto u tom društvu pripalo je i kulturnom pregaocu Nikoli Asanoviću. Pored vlastitih zapažanja o njihovim djelima, nisu izostale zanimljive sekvence iz života koje su se spontano događale ispunjavajući nam dane, a često i noći. Najviše ih je bilo sa Rajkom i Momom koji su bili u nastavničkom ansamblu Filozofskog fakulteta na Palama. Družeći se sa njima čovjek se uvjeri u beskrajnu moć poezije i proze. O njihovim slabostima nije se pisalo, jer ih oni i nemaju. Po njima se prepoznaje Hercegovina.

U knjizi su i zapisi o Aleksi Šantiću, Jovanu Dučiću, Milošu Crnjanskom, Dobrici Ćosiću, Branislavu Nušiću, Peru Slijepčeviću, Jevtu Dedijeru, Mustafi Golubiću, Simeunu Dobrićevskom, Slavku Leovcu, Radovanu Vučkoviću, Novici Petkoviću, Peru Zubcu, Zuku Džumhuru, Radivoju Simonoviću…

O knjizi govore prof. dr Jovan Delić, prof. dr Veljko Brborić i autor.

Ulaz je slobodan.