Foto-Etmax-3-1024x576.jpg

Preduzeće “ETMAX” osnovano je u Banjaluci prije 12 godina i za taj period se razvilo u danas prepoznatljivog lidera u oblasti projektovanja i izgradnje fotonaponskih elektrana na našim prostorima i šire.

Tokom perioda dužeg od decenije, “ETMAX” se od malog preduzeća sa 20-ak zaposlenih, razvio u kompaniju koja godinama unazad bilježi konstatntan rast poslovanja, stabilne rezultate i što je najvažnije u kontinuitetu povećava broj zaposlenih.

Danas je u “ETMAX”-u zaposleno 100 radnika, sa dugoročnim planom zapošljavanja za 50-100 novih radnika.

Počeci rada su vezani za početke razvoja sektora korištenja solarne energije na našim prostorima.Tada je preduzeće bilo jedinstveno po tome što je na našem tržištu među prvima ponudilo ekspertizu i znanje, neophodno za ulaganje u izgradnju foto naponskih sistema.

Kada se osvrnemo na protekli period, vidimo koliko je u međuvremenu ovo tržište doživjelo ekspanziju, svakodnevno se najavljuju novi projekti širom regiona, novi megavati, ali početak nije bio jednostavan.

Tada praktično kod nas nije postojao sektor izgradnje solarnih elektrana, kao ni praksa korištenja solarne energije uopšte. Naša namjera je bila da svojim radom dovedemo do realnih pretpostavki da se solarna energija može korisiti kod nas i da se ta oblast dugoročno razvije, uredi i ostvari potencijal koji realno ima.

U početnim fazama razvoja sektora, trebalo je doći do faze da solarne elektrane koje se grade, mogu uopšte biti dio elektroenergetske mreže, što je zahtjevalo izgradnju institucionalnog okvira za sasvim novu oblast u energetici, stručan pristup, ali i da se uspostavi praktično potpuno nova proizvodna i tržišna niša u oblasti energetike.

Prve elektrane “ETMAX” je instalirao na krovovima vlastitog proizvodnog pogona, gdje smo stekli iskustva, vršili mjerenja i razvijali najbolja rješenja. Na taj način smo ušli u svijet solarne energije. Upravo je ovakav pristup, uspostave sopstvene ponude, zasnovane na analitičnosti u radu i razvoju optimalnog poslovnog modela, rezultirala uspiješnim poslovanjem i daljim razvojem, kako kompanjije, tako i djelatnosti, ali i razvojem sasvim novih proizvoda.

Danas, kada se osvrnemo na taj period, znamo koliko je bilo izazovno postići sve navedene rezultate, približiti našim građanima i privredi mogućnost korištenja solarne energije, a svjedoci smo da je mnogo elemenata doprinjelo interesu za investicije u ovaj sektor.

Prije svega klimatske promjene, kretanje cijena energenata, različita globalna dešavanja, koja imaju značajan uticaj na lance snabdijevanja i na privredu generalno, stvaraju okruženje koje treba stabilno snabdijevanje električnom energijom, „čistu, zelenu“ tehnologiju proizvodnje energije, mogućnost relativno brze i jednostavne instalacije postrojenja, a sve navedeno je moguće upravo kroz izgradnju fotonaponskih postrojenja.

U sadašnjem trenutku, građani i privreda sve su svjesniji brojnih benefita korištenja solarne energije i sve češće nam se javljaju potencijali klijenti, koji jako dobro poznaju tehnologiju korištenja solarne energije, te imaju veoma jasnu viziju kako obnovljivi izvori energije mogu biti opravdana investicija.

Očekivano, porastom interesa za ulaganja u solarnu energiju, rasli su i rezultati i reference preduzeća “ETMAX”, jer su nas investitori preopoznali kao preduzeće kojem mogu povjeriti kompletan proces, koji podrazumjeva projektovanje, izgradnju i održavanje fotonaponskih sistema na krovovima i na zemlji. Trenutno naš portfolio čini preko preko 400 elektrana izgrađenih od 2012. godine, do danas.

Značajni, strateški i regionalno vidljivi projekti su tek pred nama i prije svega odnose se na izgradnju fotonaponske elektrane instalisane snage 60 MW na području Nevesinja, kao i projektovanje i izgradnja Solarnog parka Nevesinje, u čijoj strukturi će biti elektrane instalisane snage 500 megavata, i to jedna elektrana od 200 i šest elektrana od 50 megavata.

Navedeni kapaciteti kada budu izgrađeni i pušteni u rad, značajno će promjeniti sliku korištenja solarne energije u proizvodnji električne energije kod nas, doprinjeti dekarbonizaciji i značajno ubrzati razvoj i primjenu tehnologije obnovljivih izvora na našim prostorima.

Foto-Etmax-2-1024x576.jpg

Upravo su fotonaponski sistemi velike instalisane snage neophodni za održivost korištenja solarne energije, jer osiguravaju stabilnu proizvodnju, značajno povećavaju udio električne energije iz obnovljivih izvora i osiguravaju adekvatno prilagođavanje ekološkim i drugim zahtjevima.

Ono što je bitno naglasiti za projekte koje realizuje “ETMAX”, a posebno za navedene strateške projekte je da domaći stručnjaci i inžinjeri različitih profila, kao i drugi angažovani na navedenim projektima, svakodnevno svojim radom dokazuju da možemo biti konkurentni kroz razvoj najboljih rješenja i da imamo stručnjake i radnike, koji mogu uspiješno realizovati i ovakve, zahtjevne projekte.

U prethodnom periodu, “ETMAX” je posvetio značajnu pažnju pored projektovanja i izgradnje solarnih elektrana, predstavljanju svog rada široj javnosti, kroz učešće na tematskim konferencijama, forumama i drugim dešavanjima, namjenjenim informisanju građana i poslovne zajednice o benefitima korištenja solarne energije.

Na taj način smo predstavili mogućnosti i konkuretske prednosti, koju investitori mogu da ostvare od izgradnje fotonaponskih sistema.

Takođe, posebnu pažnju smo poklonili primjeni društvene odgovornosti u radu i implementaciji elementata održivog razvoja i dobrih praksi.

Zahvaljujući timskom radu i opredjeljenosti da uvijek postignemo više i bolje, te da kontinuirano unaprijeđujemo svoj rad, započeli smo sa izradom formalnih izvještaja o održivom poslovanju, što daje uvid u naš koncept razvoja, koji je posvećen brizi o zaposlenima, životnoj sredini, društvenoj zajednici u kojoj živimo i radimo.

U ETMAX-u vjerujemo da možemo još mnogo doprinjeti razvoju, kako u oblasti korištenja OIE kod nas, tako i u odgovornom odnosu prema životnoj sredini, društvu i primjeni najboljih rješenja za zajednicu.