DVP 1-min.jpg

Druženjem pjesnika sa učenicima Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ danas su u Trebinju počele Dučićeve večeri poezije, trodnevna manifestacija posvećena pjesniku Jovanu Dučiću.

Sa školarcima su se družili pjesnici Mirjana Bulatović, Branko Stevanović i Jefto Odavić.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo druženje sa djecom počeli baš u ovoj osnovnoj školi, koja nosi ime rodonačelnika srpske moderne književnosti za djecu - Jovana Jovanovića Zmaja. Ono što je nama najvažnije, jeste to da će osnovci sa kojima se družimo danas biti nastavljači našeg rada. Lijepo je biti u Trebinju, kako kaže naš prijatelj Mošo Odalović, u zdravoj jezičkoj kolijevci. Nema ljepšega mjeste gdje se može kazivati poezija“, rekao je pjesnik Branko Stevanović.

Učenica petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Sonja Munišić recitovala je stihove Dušana Kostića.

„Danas u školi obilježavamo dane Dučićeve poezije, a ja sam pripremila recitaciju pjesme 'Septembar', Dušana Kostića“, kaže Sonja.

Pjesnici će prirediti prigodan program i učenicima druge dvije trebinjske osnovne škole, a od 18 časova planirano je i druženje pjesnika sa učenicima trebinjske Gimnazije, koja nosi Dučićevo ime.

Centralni dio manifestacije je sutra u Kulturnom centru od 20 časova, kada počinje svečana akademija „Kod kneza na balu“.

Pjesnike, učesnike svečane akademije i publiku pozdraviće gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U kulutrno-umjetničkom programu učestvuju združeni trebinjski horovi „Tribunia“ i hor Srednje mučičke škole, Dječiji hor „Bubamarac“, te Biljana Đurović, glumica, Narodno pozorište Beograd, Ljubo Božović, glumac, Istočno Sarajevo, Marko Kovač, pijanista i kompozitor, Beograd, Dejan Maksimović, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd, Danijela Jovanović, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, uz klavirsku pratnju, Nevena Živković iz beogradskog Narodnog pozorišta.