he-trebinje-1-grancarevo.jpg

Redovni godišnji remont agregata i postrojenja u HE Trebinje 1 završen je dva dana prije planiranog roka, što se smatra velikim uspjehom s obzirom na kompleksnost poslova.

U "Hidroelektranama na Trebišnjici" su saopštili da su svi remontni radovi na agregatima i postrojenjima urađeni prema planu redovnog godišnjeg remonta i izvedeni su u sopstvenoj režiji, korištenjem sopstvene radne snage, odnosno radnika pogona HE Trebinje 1.

"Pored gore pomenutih radova izvedeni su i značajni radovi od strane trećih lica na osnovu potpisanih ugovora, a sve u terminima planiranim za redovni godišnji remont, pa čak i kraćim, što je u trenutnim okolnostima od izuzetne važnosti za cijeli elektroenergetski sistem Republike Srpske", kaže Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1.

On je od značajnijih radova istakao servisiranje servomotora ulaznih građevina agregata I i II, radove na zamjeni upravljačkog dijela sistema pobude generatora II, ispitivanja generatorskih, transformatorskih i dalekovodnih zaštita, ispitivanja sigurnosnih ventila na posudama pod pritiskom, ispitivanja naponskih i strujnih mjernih transformatora, kao i odvodnika prenapona u 220 KV postrojenju.

Tubić je remont ocijenio vrlo uspješnim i zbog obima i kvaliteta obavljenih radova u periodu remonta, ali i zbog značaja obavljenih radova i ispitivanja na generatorima i opremi, kao i zbog činjenice da su otklonjene određene nepravilnosti i smetnje u pogonu koje su primijećene u prethodnom periodu, a što će sve zajedno rezultirati još većom pouzdanošću i stabilnošću u radu elektrane.

Remont HE Trebinje 1 počeo je 4. septembra, a radovi su u potpunosti izvedeni u skladu sa planom godišnjeg remonta za 2023. godinu.