vinska cesta hercegovine.JPG

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић потписали су Меморандум о разумијевању о успостављању сарадње у Винској цести Херцеговине, како би заједничким активностима повећали њену видљивости и атрактивност на домаћем и међународном тржишту.

Меморандум је потписан у сврху постизања заједничких циљева у развоју туризма као и прецизирању активности и одговорности ради ефикасног спровођења договорених програма.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је Требиње прва локална заједница која се  укључила у Винску цесту Херцеговине, наводећи да је прошле године у склопу овог пројекта на генералној скупштини Итер Витис, културне руте Савјета Европе, наш град добио награду  као најбоља одржива дестинација за вински туризам, а винарија Манастир Тврдош награду као модел најбоље праксе која повезују историјску баштину и винску културу.

"Око 80 одсто произвођача вина у Републици Српској налази се у Требињу. Овај меморандум је још један подстрек за квалитетнију промоцију, заједнички наступ и интензивнију маркетинг кампању, која треба да омогући да бројни туристи из региона, Европске и свијета обиђу неке он најбољих европских винарија које се налазе управо у Херцеговини", истакао је Ћурић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић казао је да се у БиХ годишње произведе око 18 милиона литара вина, а да је регистровано око 70 произвођача.

"Херцеговина је јединствена дестинација која својом медитеранском климом, природним љепотама, аутентичном културном баштином и обичајима, привлачи посјетиоце из свих дијелова свијета. Ради туристичке промоције ових потенцијала, која ће резултирати и привредним развојем, осмишљен је пројект Винска цеста Херцеговине, којим управља Комора, и задовољство нам је што је и Град Требиње дио пројекта", рекао је Маринковић.

Осим стварања јединственог туристичког производа Херцеговине, који обухватају винарство, виноградарство, гастрономију и пружаоце туристичких услуга, смисао пројекта "Винска цеста Херцеговине" је и привлачење домаћих и страних туриста, стварање окружења за одрживе и профитабилне бизнисе, пружање помоћи привреди заснованој на производњи вина те развој и промоција тржишта.

Винском цестом Херцеговине руководи Спољнотрговинска комора БиХ  у сарадњи с градовима/општинама Љубушки, Читлук, Мостар, Чапљина, Столац и Требиње, уз подршку УСАИД Пројекта за развој одрживог туризма Босне и Херцеговине (Туризам).