ukc.jpg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas porodilištima u Srpskoj inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi, koji su nabavljeni sredstvima prikupljenim na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” prošle godine.

- Spasiti jedno dijete, znači spasiti svijet Uspjeli da uradimo ono što ne vidim da je iko u regionu uradio. Reagujemo na pravi način gdje je medicinski urgentno – istakao je Dodik, na svečanosti uručivanja opreme u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Rrpublike Srpske.

On je naglasio da se ovom akcijom žele okupiti svi ljudi i institucije kako bi bilo iskazano ljudsko dostojanstvo, jer se želi reagovati na izazove i probleme.

Istakao je da se na donatorskim večerima "S ljubavlju hrabrim srcima" skupi oko milion KM za rješenje mnogih problema.

- Napor pojedinca da daju svoja lična sredstva pokazuje da smo odgovorno društvo. Dragica Stojanović dala je 20.000 KM.

Svima je ovo pomoć, posebno djeci za spas njihovih života - poručio je Dodik.

Predsjednica Udruženja pedijatara Srpske Jelica Predojević Samardžić rekla je da su nabavljena ukupno 74 aparata, od toga 19 inkubatora - deset transportnih inkubatora, sedam stacionarnih, jedan hibridni i jedan inkubator za transport helikopterom.

Mobilne inkubatore dobila su porodilišta u Nevesinju, Trebinju, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Foči i Banjaluci.

Jelica Predojević Samardžić rekla je da je krajem 2022. godine ovo udruženje dobilo veliku odgovornost da sprovede humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima".

- Cilj cijelog projekta je bio da se nabave transportni inkubatori, ali izvrši edukacija medicinskih radnika - istakla je Predojević Samardžić tokom svečanosti uručivanja inkubatora.

Kaže da je Udruženje formiralo niz radnih grupa koje su obišle sve bolnice i napravili spisak opreme koja je potrebna.

Istakla je da je napravljen i plan edukacije.

- Nabavili smo i monitore za praćenje vitalnih znakova - naglasila je.

Edukaciju je završilo 62 ljekara i medicinskih sestara.

Donatorsko veče

Prvo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti. U godinama koje su dolazile armija humanitaraca stajala je uz djecu sa poteškoćama u razvoju, mališane oboljele od dijabetesa, djecu sa autizmom, potom za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, kao i za oboljele od rijetkih genetskih oboljenja.

Plemenita misija je nastavljena prikupljanjem novca za izgradnju centra “Za majku i dijete”, zatim za osnivanje Fonda solidarnosti, kao i za djecu sa poteškoćama pokreta. Sakupljen je i novac za izgradnju dnevnih centara u Banjaluci i Trebinju, pokretanje prve Banke humanog mlijeka, ali i za nabavku vozila za udruženja koja okupljaju djecu sa intelektualnim poteškoćama.

U decembru prošle godine održano je još jedno donatorsko veče s ciljem nabavke transportnih inkubatora za porodilišta širom Srpske, pod pokroviteljstvom predsjednika RS.