Knjiga jvuo1.jpg

U Muzeju Hercegovine održana je promocija knjige "Odlikovani i unapređeni JVuO 1941-1945" autora Veroljuba Maletića i Dejana Đerića.

U ovoj knjizi sakupljeno je više od 10.000 imena odlikovanih pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su bili pod komandom Draže Mihailovića.

Svi popisani su grupisani po matičnim jedinicama i višim komandama, čiji su ratni putevi predstavljeni u kratkim crtama. Knjiga je velikoga formata, na 716 stranica je bogato ilustrovana sa preko 900 fotografija boraca JVuO, dokumenata i ukaza o odlikovanju, originalne arhivske građe, spiskova.

Prema riječima jednog od autora Dejana Đerića, knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg arhivskog i terenskog istraživanja.

"Tokom istraživanja za moju knjigu užičkog kraja 'Težina zakletve' pregledao sam gotovo cijelu arhivu Vrhovne komande JVuO i tu gotovo netaknute našao knjige odlikovanih i unapređenih njenih vojnika i zatekao oko 10.000 imena. Za moju knjigu izdvojio sam samo moje Užičane i ljude sa Zlatibora, a kasnije sam uvidio veliku važnost te tematike i shvatio da ću objavljivanjem tih imena bez sumnje ne samo iz zaborava vratiti tako veliki broj imena, već ću napraviti svojevrsnu spomenicu za sve te ljude", kazao Đerić.

On je naveo da je želio da ovoj knjizi da veći značaj pa je nije objavio sam već je za koautora uzeo Veroljuba Maletiča koji se takođe bavi istorijom zapadne Bosne.

"Smatram da smo u potpunosti opravdali očekivanja koja smo postavili ispred sebe i da je ovo knjiga samo početak onoga što slijedi. Dali smo veliki korak budućim istraživačima koji bi poput mene za užički kraj obradili sve ostale jedinice", rekao je Đerić.

Prema Đerićevim riječima, zahvaljujući arhivi se bez sumnje može vidjeti da je JVuO bila pravni, duhovni i moralni nasljednik Srpske vojske iz perioda oslobodilačkih ratova kao i vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije u međuratnom periodu.

Knjiga jvuo2.jpg

Penzionisani pukovnik avijacije i mr istorije i viši arhivista Dragan Krsmanović je napisao predgovor za knjigu sa velikim zadovoljstvom.

"Uradio sam to iz više razloga, a jedan od njih je zato što podržavam samostalne istraživače. Kod nas često država i institucije ne rade svoj posao na pravi način, jer ne osjete pravi trenutak, inertni su, ne pristupaju sveobuhvatno nekim stvarima iz naše prošlosti. Sam značaj knjige je veliki jer možemo pronaći podatke o skoro 10.000 pripadnika JVuO koji su u toku Drugog svjetskog rata bili odlikovani i unapređeni. Odlikovanje i unapređenje je bilo vid stimulacije za njihova napregnuća i vid selekcije da se izvoje najbolji iz jedinica", dodao je Krsmanović.

Promociju je organizovao Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.