Granica postoji ljubinje.jpg

Na magistralnom putu Ljubinje-Stolac održan je skup pod nazivom "Granica postoji", kojim građani Srpske iskazuju protivljenje zbog podizanja optužnice pravosuđa BiH, protiv predjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Okupljeni građani i danas sa ovog mjesta, međuentitetske granice na magistralnom putu Ljubinje -Stolac, šalju poruke podrške institucijama Srpske u odbrani nadležnosti.

Kažu da samo traže dostojanstvo i poštovanje, da se poštuju granice i institucije.

- Svoje branimo, tuđe nećemo - takođe je jedna od poruka koja se šalje danas.

Padala je jaka kiše, a uprkos tome, skupu je prisutvovalo više od 1.800 građana.

Profesor srpskog jezika iz Gacka Aleksije Grgur rekao je da su se okupili da pokažu da su Hercegovci dostojni potomci predaka koji su se izborili za postojeće granice Republike Srpske, slobodu i srpsko ime.

- Kao i prije 80 i više godina opet se brani srpsko ime i interes srpskog naroda na ovim prostorima. Danas je na udaru Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske, koji je izraz narodne volje, a sutra to može biti bilo ko od nas - rekao je Grgur.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Ljubica Miljanović istakla je da granica postoji, kao i svjedočanstvo svih koji su poginuli za Republiku Srpske.

- Pravo i pravda je na našoj strani. Nećemo odustati, borićemo se do kraja da sačuvamo sve institucije Srpske, posebno instituciju predsjednika Republike, koji je nepravno napadnut - rekla je Miljanovićeva.

Demobilisani borac Đorđe Toholj istakao je da su tu da podrže institucije Srpske, koja je trajna tvorevina i koja ima svoje unutrašnje granice prema Federaciji BiH i vanjske prema Srbiji i Crnoj Gori.

- Čvrsto stojimo uz svoje rukovodstvo koje podržavamo i koje podržava nas. Moramo biti što jedinstveniji da bi se oduprli svima koji žele da sruše Srpsku i pretvore je u unitarnu BiH i to ne smijemo da dozvolimo - istakao je Toholj.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić izjavio je danas da su se okupili na skupu "Granica postoji" na entitetskoj granici između Ljubinja i Stoca s ciljem da nastave da brane volju naroda i institucije Srpske.

- Naš posao je da, kao i do sada, poštujemo odluke institucija Republike Srpske - rekao je Lukić na skupu.

Istakao je da suđenje njemu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH predstavlja nastavak aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske i njenih institucija.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je poruka svima da, ako žele nekome da sude bez razloga i da ga osude, onda neka sude "svima nama".

Generalni skretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je danas na skupu "Granica postoji" na entitetskoj granici između Ljubinja i Stoca da Republika Srpska ima svoje granice, da je neupitna i da će postojati.

- Republika Srpska ima svoje granice koje želimo da pokažemo okupljajući se na skupovima "Granica postoji". Srpska je neupitna i narod je i po kiši i po vjetru došao danas da pokaže da Srpska postoji i da će postojati - rekao je Petrović.

Skupu prisustvuju ministri uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, posalnici, predstavnici opštinskih odbora SNSD-a i koalicionih partija, kao i veliki broj građana iz Istočne Hercegovine.

Na skupovima pod motom "Granica postoji" koji su počeli 1. septembra građani su iskazali protivljenje zbog podizanja optužnica pravosuđa BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Prethodni skup održan je u petak, 20. oktobra, na međuentitetskoj granici u Jezeru.

Osim u Jezeru, ovi skupovi su održani u Novom Goraždu, Pelagićevu, Doboju, na Lapišnici u opštini Istočni Stari Grad, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Novom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.