Luka petrovic ers.jpg

Generalni direktor "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović izjavio je da ERS ima najpovoljniji sindikalni ugovor u Srpskoj i da zaposleni treba da razmisle o zahtjevu za dodatno povećanje plata, istakavši da je prosječna plata u energetskom sektoru 28 odsto veća od one u javnom sektoru.

"Kod nas minimalna plata nije 700 KM nego 910 KM, odlazak na bolovanje se ne plaća 70 nego 100 odsto. Na oko 80 odsto radnih mjesta u dvije termoelektrane su prihvaćeni otežani uslovi rada i samim tim postoji dodatak na platu. Naša prosječna plata je daleko iznad javne uprave", rekao je Petrović Srni.

On je dodao da je regres maltene prosječna plata Republike Srpske, kao i da imaju plaćene tople obroke organizovane u hidroelektranama, dok se u termoelektranama organizuju obroci na samoj elektrani, te dodao da postoji i mogućnost stimulacija u toku mjeseca i u toku godine.

"Minuli rad je 0,5 odsto za razliku od ostalih koji su sveli na 0,3. Sve kad se sabere prosječna plata u energetskom sektoru je 28 odsto veća od one u javnom sektoru", rekao je Petrović.

Cijena rada u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" koja je ugovorena početkom ove godine iznosi 158 KM, što je za pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Zaposleni u ovom preduzeću traže dodatno povećanje cijene rada na 190 KM.

"U razgovoru sa Sindikatom izložili smo niz argumenata o tome sa kakvim se sve izazovima suočavamo u ERS-u. Uporedili smo parametre kolektivnog ugovora koji imamo potpisan sa sindikatom i uvidjeli smo da ERS ima najpovoljniji sindikalni ugovor u Republici Srpskoj", rekao je Petrović komentarišući ovaj zahtjev.

On smatra da je sve ovo razlog da se razmisli o zahtjevu za dodatno povećanje plata.

"Tačno je da su distributivna preduzeća već u minusu sa takvim davanjima. Ono što smo usaglasili i sindikatu predočili da je distributivna djelatnost apsolutno regulisana djelatnost kao što je to i `Elektroprenos BiH`. Međutim, svaka promjena se teško prihvata", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, distribucija više nema pravo ni na kakav grant, nema pravo na subvenciju, već isključivo živi od mrežarine, na računima građana i privrede, kao što "Elektroprenos" živi od prenosne mrežarine sa računa građana i privrede.

Petrović je dodao da od te mrežarine distributivna preduzeća ne mogu da izvrše dodatnu rekonstrukciju, modernizaciju distributivne mreže, već daju više na plate nego što bi trebali, prema regulatornoj agenciji, a to znači da ide na uštrb obnavljanja mreže.

"To znači da ćemo i dalje imati povećane distributivne gubitke i da ćemo ugroziti pravilnik koji stupa na snagu 1. januara 2025. godine, a vezan je za kvalitet snabdijevanja", rekao je Petrović.

Kako je istakao Petrović, Sindikat se nije zainteresovao za probleme koji prijete ERS-u, poput arbitražnog postupka protiv Ugljevika, nego očekuju neke druge rashode.

"Mi moramo iznijeti postrojenje za prečišćavanje uglja u Gacku, inače nećemo imati Termoelektanu Gacko. Moramo nastaviti sa investicijama kao što su Dabar, Mrsovo i Bistrica da bismo imali nove kilovat časova i da bismo održali trajnu cijenu električne energije jeftinom. Ovo su sve argumenti. Ukoliko vi ne želite da gledate globalnu nego ličnu sliku, onda se moramo mimoilaziti", zaključio je Petrović.