Crkva grab2.jpg

U selu Grabu na Zupcima proslavljena je slava hrama Svete Petke, a Svetu liturgiju služio je arhimandrit Vasilije iz manastira Zavala, jerej Dragiša Tomić i nadležni paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka.

Poslije pročitanog jevanđelja besjedio je otac Vasilije, a nakon liturgije o žitiju Svete Petke govorio je otac Dragiša.

Na kraju, okupljenim vjernicima obratio se otac Boris Banduka koji je istakao da je jedan od najljepših primjera od svetih Božijih ugodnika Prepodobna mati Paraskeva.

"Današnja svetiteljka nas poziva da pođemo za Hristom, da uzmemo krst svoj vjere i pođemo za njim. Poziva nas na podvig, molitvu i mudrost koja nam je neophodna zbog mnogih iskušenja. Zato su pozvani svi da se usavršavaju u vrlini, da dobijene darove od Boga umnožavaju, te da kroz njih projave dar nad darovima i najveći dar, a to je ljubav", rekao je otac Boris.

Hram u Grabu nalazi se uz magistralni put Trebinja-Herceg Novi. Temelji i kameni blokovi, ugrađeni u osnovu sa ornamentima zapisa, svjedoče da datira iz srednjeg vijeka, a možda i ranije. Crkva je jednobrodna, pravougaona sa malom oltarskom apsidom, građena od kamenih blokova i klesanog kamena i pokrivena crijepom.

Grobljanska je oduvijek bila i oko nje se i danas sahranjuju ukopnici svih zaselaka Rupa, Graba, Ograda, Prokosa, Drenova Dola, Bojadraž Dola i Kunje Glavice.

Crkva grab1.jpg

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije nedavno je osveštao obnovljeni hram Svete Petke u Grabu i spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz ovog kraja.

Slavi hrama Sveta Petka prisustvovao je veliki broj vjernika.