Onlajn posao.jpg

Najveći onlajn sajam poslova, koji je juče počeo, okupio je na jednom mjestu veliki broj poslodavaca uz cijelog regiona koji muku muče sa pronalaskom kadra, a ako je suditi po broju objavljenih oglasa, u BiH i okruženju najtraženiji su radnici u sektoru trgovine i u proizvodnji, te IT stručnjaci.

Riječ je o 14. po redu Regionalnom sajmu poslova, koji će trajati do 31. oktobra, a na kojem se predstavlja više od 150 kompanija iz BiH i susjednih zemalja sa 1.000 oglasa za posao. Ovaj sajam organizovan je u saradnji vodećih sajtova za zapošljavanje iz regiona, uključujući “mojposao.ba”.

- Pored bogate ponude poslova, na štandovima se nalaze informacije o kompaniji, iskustva zaposlenih, galerije fotografija i video-prikazi radnog okruženja. Spektar oglasa na sajmu je zaista širok, a poslodavci su podijeljeni u četiri ključne kategorije i to trgovina, tehnologije, finansije i usluge - navode organizatori.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kazao je za “Glas” da je evidentno da u svim sektorima nedostaje radnika.

- S obzirom na to da se trgovina i ugostiteljstvo najbrže razvijaju, i potreba za radnicima je upravo u tim sektorima najveća. Kako bismo koliko-toliko popunili radna mjesta, zapošljavamo sezonske radnike, među kojima su đaci i studenti koji rade na privremenim poslovima - kazao je Trivić.

Dodao je da će u narednom periodu morati posegnuti za još stranih radnika, koji će raditi u dijelu trgovine gdje nema kontakta sa kupcima, odnosno biće zaduženi za pomoćne poslove.

Pitanjem nedostatka radne snage treba da se, kazao je on, pozabave domaći političari, kao i cjelokupno društvo koje se previše slobodno odnosi prema odlasku građana.

Prema riječima sekretara Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodana Dragičevića, IT sektor i dalje traži mnogo veći broj radnika nego što ima stručnjaka u toj oblasti.

- Naše IT kompanije su i dalje dosta prisutne na stranim tržištima. I sve one su uspjele da zadrže svoju aktivnost na višem nivou, bez obzira na sve promjene koje su nastale. Potreba za radnicima i izražen interes generalno mladih jeste upravo u toj branši. To je jedan od sektora koji ima veća primanja u odnosu na bilo koje druge. Tako će biti i u narednom periodu - rekao je Dragičević.

Dodao je da u IT sektoru postoji velika fluktuacija radne snage, a stručnjaci iz ove oblasti se vrlo brzo snađu.

- Upravo zbog toga neću propustiti priliku da posjetim ovaj sajam, ako ništa drugo, da vidim ko i šta nudi - kazao je Dragičević.

Prijava

Regionalni onlajn sajam zapošljavanja dostupan je 24 sata dnevno putem interneta, a organizatori ističu da na brojnim virtuelnim štandovima  posjetioce očekuju domaćini, uspješni poslodavci iz BiH i regije. Navode da je prijava na oglas brza i jednostavna, a postoji i mogućnost višestruke prijave na oglase.