Bratimljenje herceg novi trebinje1.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić potpisali su Sporazum o bratimljenju i saradnji između ove dvije lokalne zajednice.

Sporazum je potpisan u Herceg Novom.

Ćurić je rekao da je Sporazum o bratimljenju i saradnji formalno-pravni akt kojim potvrđu dosadašnju saradnju između dva grada i trasiraju put za budućnost.

„Naša dva grada povezuju kulturna, sportska, privreda i turistička saradnja, ali nas povezuju i iste vrijednosti, kultura i istorija. Crnogorci i Hercegovci, kao dio srpskog naroda, uvijek su kroz istoriju bili na jednoj strani. I kada je bilo lijepo, ali i kada se trebalo suprotstaviti onima koji su imali želju da nas istrijebe, a naša vijekovna ognjišta prepuste nekim drugim nacijama – bili smo zajedno, složni i odlučni da sudbinu našeg naroda ne prepuštamo drugima na odlučivanje, već da se za nju borimo i izborimo“, poručio je Ćurić.

On je kazao da jedni od drugima moramo da vodimo računa, da se pomažemo i da budemo tu kada je najpotrebnije i najteže.

„Tako se prepoznaju ne samo iskreni prijatelji, nego i braća. A šta bi drugo bili Trebinjci i Novljani – nego iskrena braća, spremna da podrže jedni druge“, naveo je Ćurić.

Prema Ćurićevim riječima, Trebinje je otvoren grad koji ima svoje „JA“, ali da i te kako zna da samo „MI“, odnosno zajedno, možemo da stvaramo budućnost.

„Zato je to ‘MI’ iznad svega i ne smijemo da dozvolimo da nas ideologije pojedinaca i njihova lična htjenja bilo kada udalje ili ne daj Bože posvađaju. Bio bi to naš veliki grijeh prema precima, koji su se zajedno borili za slobodu u kojoj danas uživamo“, zaključio je Ćurić.

Bratimljenje herceg novi trebinje2.jpg

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju i saradnji velika čast i privilegija, ali i potvrda vjekovnog prijateljstva, bratskog odnosa dva grada i jakih veza među građanima.

„Sporazum vidimo kao još čvršće obećanje da ćemo jedni drugima biti podrška zarad boljitka i prosperiteta sadašnjih i budućih generacija. Nemoguće je kroz istoriju zamisliti Herceg Novi bez Trebinja i obratno, još od vremena osnivanja gradova, preko utočišta za tvrdoške monahe u manastiru Savina sve do danas kada smo ukinuli naplatne rampe i očekujemo spajanje dva granična prelaza“, naveo je Katić.

Katić je dodao da očekuje dodatnu saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede, kulture, sporta, zajedničkog učešća u prekograničnim IPA projektima te volorizacije planinskog masiva Orjen.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predstavnici javnog i privrednog života iz oba grada, a prethodilo mu je usvajanje odluka o bratimljenju i saradnji koje su usvojili lokalni parlamenti Trebinja i Herceg Novog.

Bratimljenje herceg novi trebinje3.jpg