Maksim skoko.jpg

“Odlaganje otpada na Trgovskoj gori je neprihvatljivo i cilj nam je da do 2028. godine u potpunosti obustavimo namjeru Hrvatske da tu skladišti radioaktivni otpad”, stav je Maksima Skoka, predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine povodom iformacije koju je juče objavio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Naime, Plenković je u Sarajevu izjavio da se najmanje do 2028. godine odgađa planirano odlaganje radioaktivnog otpada u slivu rijeke Une, na Trgovskoj gori.

“Ovaj uspjeh je rezulatat zajedničkog i organizovanog rada svih institucija Republike Srspske i drago mi je da po pitanjima koja su od najvećeg nacionalnog interesa svi imamo zajednički stav”, izjavio je Skoko.

On je kazao da je krajnje vrijeme da radimo na jačanju svijesti o zaštiti životne sredine i sigurnom korištenju prirodnih resursa i da se odluke donose u interesu budućih generacija i dugoročne održivosti.

"To postižemo upravo ovakvim malim pobjedama, korak po korak” naglasio je Skoko.

Podsjećamo, Skoko je početkom godine preuzeo rukovođenje energetskim gigantom RiTE Gacko u kojem je evidentno da se već nakon završenog redovnog remonta značajno smanjilo zagađenje vazduha izazvano sagorjevanjem uglja lošijeg kvaliteta u postrojenjima termoelektrane.