Gaza.webp

Израел је у петак сравнио са земљом четврт у сјеверном дијелу Газе након што је породицама које су још биле тамо дао полусатно упозорење да побјегну.

У Захри, граду на сјеверу, становници су рекли да је цијела четврт од око 25 вишеспратница сравњена са земљом. Примили су израелске поруке упозорења на своје мобилне телефоне у вријеме доручка, након чега је десет минута касније услиједио мали удар беспилотне летјелице, а пола сата након почетног упозорења, борбени авиони Ф-16 рушили су зграде при чему су се стварале огромне експлозије и настали облаци прашине.

"Све о чему сам икада сањао и мислио да сам постигао је нестало. У том стану био је мој сан, моје успомене с мојом дјецом и супругом, био је мирис сигурности и љубави", рекао је Али, становник округа, телефоном за Реутерс, одбијајући дати своје пуно име из страха од одмазде.

Јерусалимска православна патријаршија, главна палестинска хриршћанска деноминација, саопштила је да су израелске снаге напале цркву Светог Порфирија у граду Гази, гдје су хришћани и муслимани протјерани из својих домова тражили уточиште. Изразили су најоштрију осуду и оптужили израелске снаге за почињење ‘ратног злочина‘ након што је у ваздушном нападу погођен црквени комплекс у Гази те је погинуло неколико исељених особа које су у њој потражиле склониште.

Хамас тврди да је 18 Палестинаца погинуло након ваздушног напада на грчку православну цркву Светог Порфирија, најстаријој цркви у Гази.

Видео с мјеста догађаја у црквеном комплексу приказује рањеног дјечака како га ноћу износе из рушевина. Радник цивилне заштите рекао је да су двије особе на горњим спратовима преживјеле; они на нижим спратовима били су погинули и још увијек су били у рушевинама.

Црква је изграђена између 1150. године и 1160. године и названа је по бискупу Газе из 5. вијека, Светом Порфирију који је пружио утјеху генерацијама Палестинаца у Гази.

Израелска војска тврди да је гађала контролни и контролни центар Хамаса који се налази у близини цркве, при чему је оштећен зид цркве. Свједоци тврде да је у нападу оштећена фасада цркве те да је проузрочено урушавање сусједне зграде.

Грчка православна црква пружала је уточиште стотинама расељених становника Палестине, тврди Хамас, а преноси Јутарњи.