vladika metodije.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije poručio je da se podrazumijeva da se ljudi na predstojećem popisu u Crnoj Gori pišu kao Srbi, te istakao da je najvažnije da ostanu okupljeni oko crkve i idu putem svojih predaka.

"Na širem planu, ne smijemo se odvajati od naše zajednice, jer ćemo time postati lak plijen i nećemo moći svojom snagom da opstanemo na putu na kojem su opstajali i išli svi naši preci koji su se pisali kao Srbi", rekao je vladika u manastiru Voljavac kod Bijelog Polja.

Episkop Metohije je ukazao da popis u Crnoj Gori ne bi bio toliko bitan i značajan da mnogi ne pokušavaju da preko njega ostvare neke svoje interese.

Decenijama i vijekovima, kaže vladika, razne zemaljske sile i imperije nisu odustale od svojih projekata i planova da jedan narod dezintegrišu, obezvrijede, slome i usitne kako bi ovdje ostvarivali neke svoje interese, pa i danas.

Vladika Metodije je naveo da je Sveti Sava neraskidivo vezao Hrista i Srbe, jer kroz svetosavlje i po Jevanđelju postupaju kao Srbi vjekovima ovdje na ovom prostoru.

"Pored toga što znamo da smo Srbi, treba da budemo istinski, pravi sinovi Svetog Save. Zbog toga je srpstvo ne samo biološka i zemaljska kategorija, nego je postalo i duhovna kategorija. Ko god nije ostao kao Hristov sljedbenik i nije izdržao na tom putu prestao je da se zove srpskim imenom", rekao je vladika Metodije.

Popis u Crnoj Gori će biti održan od 1. do 15. nevembra