sveti-toma-tomindan.jpg

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas slavi Svetog apostola Tomu, praznik u narodu poznat kao Tomindan. Sveti apostol Toma bio je jedan od dvanaestorice prvoapostola Hristovih. U narodu je poznat i kao ”nevjerni Toma” zbog odbijanja da povjeruje svog učitelja.

Sveti Apostol Toma jedan je od velikih apostola. Njegovom sumnjom u Isusa Hrista dobila se nova potvrda tog događaja. Vaskrsli Gospod ponovo se javio učenicima da bi uvjerio Tomu: “Pruži ruku tvoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran”.

A Toma, vidjevši Hrista i opipavši životodavna rebra njegova, reče: “Gospod moj i Bog moj” (Jov. 20).

Ovaj događaj sa Tomom na očigledan način potvrđuje svima istinitost vaskrsenja Gospodnjeg: jer Hristos zaista vaskrse i javi se učenicima ne kao priviđenje i ne u nekom drugom tijelu nego u onom istom u kome postrada radi našeg spasenja.

Poslije silaska Duha Svetog apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propovijed i Sveti Toma dobio je daleku Indiju.

Ohrabren Gospodom mnogo je naroda tamo obratio u hrišćansku vjeru, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Između ostalih obratio je i dvije sestre, žene dvojice kneževa, Tertijanu i Midoniju.

Knez Muzdije, Tertijanin muž kome je apostol krstio ženu i sina, osudio je Tomu na smrt. Tako je Sv. Toma okončao svoj ovozemaljski život.

Prije smrti, on je kao i drugi apostoli bio čudesno prenijet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice.

Pošto je stigao kasno, sveti apostoli su se dogovorili da radi svetog Tome otvore grob Presvete Bogorodice, da bi on vidio svečesno tijelo njeno, poklonio mu se i utješio u svojoj tuzi.

Međutim, kada su otvorili grob, oni nisu našli tijelo već samo jednu plaštanicu gdje leži. Gospod je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako je Sv. Toma svojim nevjerovanjem utvrdio vjeru u vaskrsenje Gospoda.

Mošti su mu u četvrtom vijeku prenijete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Dok se u nedjelju po Vaskrsu slavi događaj vezan za "nevjerovanje" Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu.

Tomindan mnoge porodice obilježavaju kao svoju krsnu slavu. Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obilježavaju drvodjelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Na Tomindan se obično nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sjedi doma".