Savjet bezbjednosti.webp

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) odbacio je danas rezoluciju Brazila, kojom se osuđuje rat između Hamasa i Izraela i posebno "gnusni teroristički napadi" palestinske militantne grupe.


Od 15 država članica SB UN, 12 je glasalo za, dve su bili uzdržane, uključujući Rusiju, prenosi francuska BFMTV.

SAD, kao jedna od pet stalnih članica, glasale su protiv, što je bilo dovoljno da rezolucija ne bude usvojena.

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je danas da je Kina šokirana i razočarana što su Sjedinjene Američke Države stavile veto na rezoluciju o ratu između Izraela i Hamasa.

On je rekao da tokom 40 sati pregovora Sjedinjene Države nisu izrazile protivljenje nacrtu rezolucije, kao i da se očekivalo da će ona biti usvojena, prenosi Njujork tajms.

Džang je poručio da SB UN mora da preduzme mjere kako bi se uspostavio hitan prekid

U brazilskom nacrtu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nije navedeno pravo Izraela na samoodbranu, rekla je danas američki ambasador u UN Linda Tomas-Grinfild.

"Amerika je razočarana jer se u rezoluciji ne pominje pravo Izraela na samoodbranu. Poput svake zemlje u svjetu i Izrael ima pravo na samoodbranu i ovaj tekst je to trebao da potvrdi", naglasila je Tomas-Grinfildova.

Prvi zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da blokada brazilskog nacrta rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu u Savjetu bezbjednosti predstavlja veliki promašaj američke spoljne politike.vatre i kako bi civili bili zaštićeni.