Subota oktobar 202222.jpg

Још у сриједу очекује нас хладније вријеме, уз могућу појаву и мраза, али нас већ од четвртка очекује топлије вријеме уз љетне температуре, док ће температура у петак достићи и 30 степени на подиоку.

Потврдила је то за "Независне новине" Милица Ђорђевић, метеоролог из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, и навела да ће вријеме до краја октобра бити претежно топло.

"Иако је дошло до пролазног захлађења које је наш регион захватило у недјељу, ипак, у наредном период очекујемо пораст температуре. У сриједу ће још увијек бити прохладно, поготово у јутарњим часовима када се очекује и слаб мраз, са благим порастом дневне температуре", казала је Ђорђевићева.

Напомиње да како буде одмицала седмица, у четвртак, петак, али и за викенд очекује нас знатно топлије вријеме.

"То се дешава зато што се у Европи формира велики циклон, тачније поље ниског ваздушног притиска и у склупу тог система иза нашег региона формира се јако југозападно струјање из Средоземља и Јадрана. У склопу тог система у нашем региону ће јачати југовина и доћи ће до прелива веома топлог ваздуха. То је типична ситуација која се у јесењем и зимском периоду дешава у нашем региону. Биће вјетровито и значајно топлије, с обзиром да ће наставити да јача југо у четвртак и петак. У тим данима повремених падавина ће бити само у Херцеговини, на западу, а углавном суво вријеме биће на сјеверу и сјевероистоку", казала је она.

Истиче да ће температура наставити да јача због јачања јужног вјетра и прилива топлијег ваздуха.

"У четвртак ће температура бити максимално од 18 до 24 степена Целзујусова, а у петак ће ићи од 22 до 30 степени. Најтоплије ће бити на сјеверу и сјевероистоку и у тим предјелима неће бити кише , а пар степени нижа температура биће на западу, али и тамо доста топло. Дуваће јак, понегдје и олујни југо, поготово у петак, а у ноћи на суботу очекујемо јаче падавине на западу и југу. Јача киша наставиће се у суботу, поготово у предјелима Херцеговине, док ће на сјеверу и сјевероистоку падавине бити знатно слабије", казала је Ђорђевићева