prijovic.jpg

Prethodnih sedmica glavna tema medija je turneja pjevačice Aleksandre Prijović pod nazivom "Od istoka do zapada", koju je mlada pevačia započela sa tri uzastupna koncerta u beogradskoj Štark areni, nakon čega je rasprodala dvije sarajevske Zetre, četiri Arene Zagreb i zakazala petu Arenu u hrvatskoj prestonici.

Veliko interesovanje publike u Srbiji i susjednim zemljama za nastupe Aleksandre Prijović izazvalo je različite reakcije javnosti, te su jedni podržali mladu folk pjevačicu, dok su drugi bili iznenađeni brzinom kojom je rasprodala najveće arene na Balkanu, kao i odzivom publike.

Kako se navodi, Aleksandra Prijović je na održanim koncertima u Beogradu okupila 50.000 ljudi, a nešto više obožavalaca njene muzike slušaće nastupe folk zvijezde u hrvatskoj prestonici.

I dok mnogi pričaju o uspjehu popularne pjevačice, ovo su rekordi kada su u pitanju koncerti na našim prostorima, napunjene Arene i broj posjetilaca.

Dino Merlin rasprodao je četiri beogradske Štark arene gdje će nastupati za svoju publiku u toku novembra mjeseca. Jedan od najpopularnijih pjevača i autora na prostoru bivše Jugoslavije izvodiće numere uz koje su brojne generacije odrastale.

merlin.jpg

Zdravko Čolić ubjedljivi je rekorder po broju napunjenih Arena, pa je 2019. godine čak šest puna nastupao za svoju publiku u najvećem objektu srpske prestonice i regiona. Jedna od najvećih balkanskih zvijezda, kao u danima najveće popularnosti, sa mnogo energije i emocija pjevao je za svoje obožavatelje svih generacija vanvremenske hitove koje je stvarao u karijeru dugoj nekoliko decenija.

K9ncert zdravko colic trebinje 3.jpg

I dok rekord u Evropi drži italijanski pjevač Vasko Rosi sa neverovatnih 225.000 posjetilaca na koncertu održanom u Modeni 2017. godine, na zavidnom drugom mjestu je jugoslovenski rok sastav „Bijelo Dugme“ sa 220.000 prisutnih na koncertu na Hipodromu 2005. godine, čime je ova grupa ispisala istoriju jugoslovenskog roka i pokazala da njihova muzika odolijeva promjenama trendova na muzičkoj sceni.

IMG_3832.jpg

Narednih šest pozicija zauzimaju japanski bend „Glej“, britanski pjevač Pol Mekartni, slavna pevačica Tina Tarner, američki pjevač Frenk Sinatra, italijanski kantautor Lučano Ligabu i Amerikanac Brus Springstin koji su na svojim koncertima okupili između 200 do 160 hiljada ljudi.

Nakon ovih svjetskih zvijezda, nalazi se srpska pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović sa 150.000 posjetilaca na koncertu na Ušću 2013. godine i sa najviše prodatih karata.

Ono što je posebno zanimljivo, pojedini srpski izvođači našli su se na listi iznad nekih od najvećih imena svjetske muzičke scene, pa su na svojim koncertima okupili veći proj posjetilaca.

Kada je u pitanju muzička scena na prostoru bivše Jugoslavije, još dva koncerta ostala su zabilježena kao značajni istorijski momenti – koncert „Bijelog Dugmeta“ kod Hajdučke česme, koji je izazvao neverovatno interesovanje javnosti, te je često u medijima nazivan kao „jugoslovenski Vudstok“, održan 28. avgusta 1977. na Topčideru, kao i nastup „Prljavog kazališta“ na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, 17. oktobra 1989. godine, kada se na ovom mjestu okupilo više od 150.000 ljudi, a ovaj nastup upamćen je i po specifičnoj atmosferi u kojoj je održan, te mnogi kažu da je označio početak kraja Jugoslavije.