Bileca.jpg

Beograd je centar svjetskog i evropskog školskog sporta jer je domaćin Svjetskog prvenstva u futsalu za srednjoškolce, a Republiku Srpsku predstavlja muška ekipa Srednjoškolskog centra “Golub Kureš”.

Na ovo takmičenje Bilećani su otišli kao pobjednici republičkog finala Malih olimpijskih igara u futsalu.

Profesor Dobrivoje Tabaković zahvalio se Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske koje u potpunosti finansira odlazak školaraca na ovo takmičenje i Fudbalskom savezu Republike Srpske koji je obezbijedio korištenje jedne garniture dresova.

"Svaka reprezentacija imala je svoj štand na kome su predstavili državu i grad iz kojeg dolaze. Naš štand je bio najbogatiji i najraznovrsniji jer smo imali meda, sira, pršuta, vina, rakije, proizvoda od kože i ovim putem se zahvaljujem svim privatnicima i dobrim ljudima iz Bileće koji su nam pomogli. Zahvaljujem se predsjedniku Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji Borislavu Krkeliću i članovima koji su nam uvijek pri ruci i pomažu tokom boravka u Beogradu. Za sve nas je ovo veliki događaj jer se djeca druže, sklapaju se prijateljstva, a isto tako naša škola, grad i Republika Srpska našla se na jednoj velikoj smotri svjetskog školskog sporta", rekao je Tabaković.

U prvoj utakmici protiv Srbije srednjoškolci iz Bileće imali su svoje šanse koje nisu iskoristili, a protivnik jeste tako da je na kraju bilo 7:3 za Srbiju. U drugoj utakmici protiv Francuske su izgubili 15:1, a u trećoj utakmici izgubili su sa 5:3 od Mađarske iako su tri minuta prije kraja vodili sa 3:1 (izgubili zbog akumuliranih prekršaja).

U toku su borbe za plasman.

Na Svjetskom prvenstvu učestvuje 17 muških ekipa: Francuska, Avganistan, Nepal, Bangladeš, Hrvatska, Kazahstan, Mađarska, Turska, Belgija, Ukrajina, Brazil, Republika Srpska... i osam ženskih ekipa.

Takmičenje u futsalu održava se u dvoranama Ranko Žeravica, Korn, Pinki, Banjica i Šumice.

Organizator je ISF Medjunarodna federacija školskog sporta i Savez za školski sport Srbije.