Patrijarh porfirije podgorica.jpg

Hiljade vjernika iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dočekalo je večeras u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici patrijarha srpskog Porfirija.

U čast patrijarha Porfirija u Hramu je u toku doksologija, koju služe vladike, episkopi i sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dobrodošlicu Njegovoj svetosti poželio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije, koji je istakao da patrijarh Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji.

Mitropolit Joanikije je rekao da je pre deset godina patrijarh Porfirije, tada kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, učestvovao u osveštanju Hrama Hristovog Vaskresenja.

"Na ovom svetom hramu je tada postavljen pečat pravoslavnog jedinstva. Jedinstva svetih Božijih crkava u zajedničkom bogosluženju i podršci. Nažalost, u zadnje vrijeme to jedinstvo trpi značajna iskušenja, ali nadamo se da će ona biti prevaziđena", rekao je mitropolit Joanikije u obraćanju.

Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh Porfirije doneo mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor, što je bilo priznanje za ostvarenje prava i slobode, ali i najviše zaštite svetinja i manastira SPC u Crnoj Gori, prenosi agencija Srna.

Mitropolit crnogorsko-primorski je posebno pozdravio mitropolita Krfa Nektarija, koji je doneo desnicu Svetog Spiridona, punu blagoslova za sve koji je cijelivaju.

"Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca", rekao je mitropolit Joanikije. Mitropolit Joanikije je istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog izvor radosti i duhovne hrane.

"Najznačajniji poduhvat ovog hrama je izgradnja Pravoslavne gimnazije i novog Hrama Svetoga Save u Podgorici, čije ćete temelje sutra osveštati i blagosloviti početak rada nove Gimnazije", rekao je mitropolit Joanikije.

Ranije danas je mitropolit crnogorsko-primorski dočekao patrijaha Porfirija na podgoričkom aerodromu. Nakon toga predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je patrijaha Porfirija u vili Gorica u Podgorici, a potom je priređen i svečani ručak za visokog crkvenog gosta.