nova gimnazija trebinje3.jpg

I poslije četiri godine od početka izgradnje nove zgrade trebinjske Gimnazije - zadužbine Rodoljuba Draškovića, zdanje u Bregovima čeka bolje dane i vremenom se pretvara u "trebinjski Skadar na Bojani". Gradilište je već mjesecima bez radnika, zaštitna ograda je oronula, a gradilišne table su odavno izblijedile.

Hram znanja, nauke i mudrosti od 7.000 metara kvadratnih, kako je svojevremeno novu Gimnaziju nazvao Rodoljub Drašković, najmanje liči na to, a ponajviše na napuštenu građevinu na koju su nedavno postavljene dvije biste, tek toliko da ne ostanu kod neimara kod koga su naručene.

Drašković je na otvaranju najavio projekat vrijedan 20.000.000 KM, tvrdeći da će novu školsku godinu (2020/21) đaci dočekati u najmodernijoj Gimnaziji u Evropu, Kako tada, tako i danas. Draškovićeva vizija ostala je mrtvo slovo na papiru, bar za sada.

Tvrdio je da će izgradnju svoje zadužbine, po kojoj je trebao da ostane upisan među velike srpske zadužbinare, prepustiti Gradu Trebinju, ali ni to do sada nije uradio, pa građevina i dalje čeka bolja vremena i neke nove ljude da je završe i predaju je na upotrebu trebinjskoj mladosti, da tu stiče znanja i trasira korake svoje budućnosti.

Bilo je priče i da su radovi obustavljeni zbog politike, da je Drašković nezadovoljan gradskim zonama i što mu je Grad sunca završio u četvrtoj zoni. Ipak, to ga nije spriječilo da u tom istom Gradu sunca gradi stambene zgrade, a Gimnazija može da čeka.

Draškovićevu ideju da izgradi zadužbinu svi su svesrdno podržali, a hercegovački knez, bar se tako mislilo 2019. godine, trebao je da bude predvodnik novog vijeka zadužbinarstva kod Srba. Nažalost, početni zamah brzo je ostao bez svog pravca, a zadužbinarstvo će morati da sačeka nekog novog Luku Ćelovića Trebinjca, Iliju Kolarca, Mišu Anastasijevića, Nikolu Spasića..., da im se pridruži u vječnom pamćnju i poštovanju.

nova gimnazija trebinje2.jpg

nova gimnazija trebinje1.jpg