Beograd.webp

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića, oca dječaka K.K. koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio 10 osoba.

Kecmanović se sumnjiči da je godinu dana prije masakra u školi učio sina da puca, a da je oružje držao neobezbjeđeno u plastičnim koferima.

Prilikom obraćanja u Palati pravde Nenad Stefanović, viši javni tužilac, saopštio je da je protiv Vladimira K. napisana optužnica na 267 strana.

"Vladimir K. optužen je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je je u periodu od godinu dana pre tragedije obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdužnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom", rekao je Stefanović, prenijela je Nova.

On je istakao da je pored toga Vladimir K. učio svog sina da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvire, da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja i to je sve odvijalo se u prostorijama Streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting", ali i jednom u Etno selu "Gostoljublje" kod Mionice.

"Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije", kazao je Stefanović.

On je objasnio da je oružje iz kojeg je dječak počinio zločin umjesto u metalnim sefovima sa ključem držao u dva plastična kofera za prenošenje oružja, tako što je oružje i okviri bili u jednom koferu sa katancem sa šifrom, dok je municija bila u drugom koferu na kom nije bilo katanca, umjesto u sefu koji se nalazio u zidu hodniku.

"Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja za koja ga prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu i to pištolja marki 'Češka zbrojevka' i 'Ruger', za čije nabavljanje i držanje je on posedavao odobrenje nadležnog organa", rekao je na konferenciji tužilac.

Naveo je da je dječak došao u posjed oružja 1. maja, kada je napunio okvire sa čak 92 metka i stavio ih kod sebe, a potom ih je 3. maja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u školu gdje je ubio devet vršnjaka i radnika obezbjeđenja.