Izlozba kostana banovic trebinje1.jpg

U Kulturnom centru otvorena je prva samostalna izložba Koštane Banović pod nazivom “Među kućama i kosmosom”.

Ona se posjetiocama ovog izložbenog prostora predstavila sa multimedijalnom praksom koja se sastoji od crteža, olovke i voska, višekanalne video instalacije - dugometražni senzorni etnografsko-esejski film te objekata koji sadrže priče i otvaraju druge svijetove.

Prema riječima Koštane Barović, objekti su kupljeni, nađeni ili su ostaci obreda ili doživljaja koje je imala za vrijeme putovanja.

"Izložba nosi naslov 'Među kućama i kosmosom', a to je naziv mog dugometražnog filma koji je u stvari nastao od snimaka u razmaku od deset godina (2007- 2017) kada sam intenzivno putovala zato što je moja umjetnička praksa povezana sa tim, jer me interesuju rituali i obredi tako da sam išla na Karibe, Afriku... da pratim zajednice koje su mi bile interesantne. Ti objekti sadrže priče i otvori su prema drugim svijetovima i kulturama", rekla je Banovićeva.

Izlozba kostana banovic trebinje2.jpg

Diplomirala je slikarstvo, ali nikad nije slikala, već je crtala petnaestak godina i onda je prestala jer se počela baviti videom.

"Dugo nisam crtala mada mi je to nešto lično, ali sam prošle godine bila pozvana u jednu rezidenciju koja je trajala tri mjeseca u Utrehtu u Holandiji, gdje i živim, gdje sam počela opet da crtam i to me osvježilo tako da izlažem neke nove crteže, ali i crteže koji su i ranije napravljeni. Ova izložba je selekcija radova koje sam spojila po smislu kako bih se željela predstaviti. Ima tu radova od 2012.godine do danas. Radi se o poštovanju anatomije života, ritmu slavljenja života u opoziciji prema ubrzanju i ubrzanom kapitalizmu", objašnjava Banovićeva.

Izložba njenih radova u Trebinju joj mnogo znači, jer je umjetnički direktor međunarodne umjetničke rezidencije "Kamen", koju je prije pet godina pokrenula u selu Orah kod Bileće i posljednjih pet godina je sarađivala sa Kulturnim centrom.

Grad Utreht će joj za nekoliko mjeseci dodijeliti nagradu za stvaralaštvo, a to uz novčanu nagradu znači i samostalnu izložbu u muzeju.

Izložba „Među kućama i kosmosom“ posjetioci Kulturnog centra Trebinje mogu pogledati u narednih 15 dana.