vladimir putin.jpg

Srbi nisu narod koji bi zapadne zemlje mogle da potčin i slome, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj".

„Što se tiče toga da li su Rusija i Srbija meta nekih krugova na Zapadu, to su činjenice, tu nisu potrebni naročiti dokazi. Zašto je Srbija takva meta, pošteno ću vam reći, ja ne razumem. Kao što je i Rusija početkom 90-ih godina bila spremna na sve da bi poslije raspada Sovjetskog Saveza, pretpostavljajući da su se vremena kardinalno promijenila, pristala na bilo koje žrtve da bi izgradila svoje odnose sa zapadnim zemljama. Šta smo dobili? Podršku separatizmu i terorizmu na Kavkazu, pritom direktnu: i političku, i informacionu, i finansijsku, i čak vojnu", rekao je Putin.

On je podsjetio da je u to vrijeme bio direktor FSB-a i da je sa čuđenjem posmatrao sve što se dešava.

„Zašto? Valjda smo sada svi zajedno. Zašto to da se radi? Ali oni su to radili bez ustezanja. Odgovora nema, pošteno govoreći, ni do danas. Pretpostavljam da je to nekakvo odsustvo obrazovanja, šta li, nerazumjevanja tendencija, nerazumevanja toga kako je organizovan svet, kako je organizovana Rusija, do čega to može dovesti, želeći da je silom slome. Ništa osim sile. Jer sankcije su takođe sila, samo u drugoj formi, bez želje da se traži kompromis", dodao je on.

Prema njegovim riječima, povici da „vi morate, dužni ste, upozoravamo vas" – to je takođe sila i pokušaj da se koristi element sile.

„Sve se na to svodi. I prema Jugoslaviji i Srbiji, jer prvo je bila Jugoslavija pa onda Srbija. Zašto? Srbija je, čini se, takođe na sve bila spremna, o svemu želela da se dogovori. Ne, treba slomiti. Mnogo puta sam to čuo: ‘Treba slomiti, to je slaba karika’. Eto takva je filozofija", rekao je Putin.

„Zašto upravo Srbe treba slomiti? Pošteno govoreći, ne znam. Štaviše, kad su bili neki otvoreni razgovori, kad sam još imao normalne odnose sa pojedinim liderima, kad su mi govorili: ‘Treba slomiti’, ja sam govorio: ‘A zašto?’Odgovora nije bilo. Eto prosto tako, uspostavljena je takva filozofija, paradigma, sve treba rješavati eto tako – da se slomi. Ali Srbi nisu takav narod, istorija nije takva, kultura nije takva. Znate, reći ću jednu tešku stvar: možete uništiti, ali Srbe ne možete slomiti i potčiniti. To takođe ne razumeju. Ali nadam se da će prije ili kasnije razumjeti i tu komponentu, i u evropskoj politici, i uopšte u cjelini u svijetu – da će razumjeti da je ipak konstruktivnije dogovarati se, a ne da se rješava tako – da se neko slomi", zaključio je ruski lider, prenosi Sputnjik.