Dan oslobodjenja drugi svjetski rat2.jpg

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma od 1941-1945. godine, danas je u Trebinju obilježen 4. oktobar, Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu.

Sa ovog mjesta je poručeno da antifašizam i borba za humaniji i pravedniji svijet ne mogu niti smiju imati alternativu.

Rajko Ćapin, predsjednik SUBNOR-a je istakao da su borci pali u borbi protiv fašizma stvorili slobodu i vjeru u bolje sutra.

„Dan kada je Trebinje oslobođeno od fašističkog terora je veliki dan za sve nas. Vođeni idejom slobodarstva i patriotizma, partizanske jedinice su oslobodile Trebinje i tako nas poveli u bolju i svjetliju budućnost“, kaže Ćapin..

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja rekao je da mir treba da bude naše jedino opredjeljenje, a jedino protiv čega nikada ne smijemo prestati da se borimo je fašizam.

Nakon dvodnevnih borbi, 4. oktobra 1944. godine, borci partizanskih jedinica u okviru Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade, oslobodili su Trebinje.

Cvijeće na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, položile su delegacije SUBNOR-a, Grada Trebinja, Socijalističke partije, kao i organizacije fašizma koje baštine zaštitu tekovina Narodnooslobodilačkog rata iz BiH i Crne Gore.

Dan oslobodjenja drugi svjetski rat1.jpg