Bilecki dobrovoljci.jpg

Bilećki dobrovoljci iz svih bitaka u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu izašli su kao pobjednici, a ta interventna jedinica, poznata po svojoj hrabrosti, stizala je da pomogne na ratišta širom Srpske i BiH, uglavnom gdje je bilo najteže, rečeno je danas u Bileći na obilježavanju 32 godine od osnivanja te slavne jedinice.

Iz jedinice Bilećki dobrovoljci, pod vođstvom vojvode Radovana Rada Radovića, za odbranu Republike Srpske i srpskog naroda život su dala 24 pripadnika, kojima je danas služen parastos u bilećkom Sabornom hramu Svetog Save.

O hrabrosti Bilećkih dobrovoljaca, kako je istaknuto, i danas se priča, jer je ta interventna jedinica stizala da pomogne na ratištima širom Srpske i šire, od Nišićke visoravni, Dubrovnika, Mostara, Olova, Goražda, Stoca, Treskavice, gdje je bilo najteže, a poznato je i da nisu izgubili nijedan položaj na kome su bili i da su se viteški odnosili i prema protivnicima i časno ratovali, ne okaljavši obraz srpskog ratnika.

"I danas smo se okupili ovdje, kao i tog 3. oktobra 1991. godine kada smo otišli na ratište da branimo naš narod i našu državu. To su bila teška, ali ujedno i slavna vremena i iz u svim bitkama u kojima smo bili nismo šteđeli sebe, ali ni protivnika i iz svih smo izašli kao pobjednici", rekao je borac te jedinice Veselin Vujović.

On je napomenuo da je svaki peti pripadnik Bilećkih dobrovoljaca poginuo, ali da je odbranjena Republika Srpska koju će, kako je istakao, braniti dok su živi.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Željko Ivković istakao je da su Bilećki dobrovoljci bez poziva, odmah krenuli na ratište za odbranu otadžbine, navodeći da je njihova hrabrost bila neizmjerna, s tim da su svi bar jednom bili ranjeni, a mnogi i po nekoliko puta.

"Bileća nije bila u zoni direktnih borbenih dejstava, ali su njeni dobrovoljci stizali na mnoga, najteža ratišta i nema ružne mrlje koju su ostavili ni na jednom od tih ratišta, a poznato je da su se sve jedinice bolje osjećale ako su u njihovoj blizini bili Bilećki dobrovoljci", prisjetio se Ivković.

Kroz jedinicu Bilećki dobrovoljci prošlo je oko 500 boraca, a njihovom vojvodi Radu Radoviću prije dvije godine podignut je i spomenik u centru Bileće, koji su pripadnici jedinice danas posjetili.