Dodik orban.webp

Mađarski premijer Viktor Orban primio je u samostanu karmelićana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Tom prilikom, kako prenosi Pannon RTV, Orban je rekao da Mađarska smatra Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju svojim počasnim susjedima.

"Odnosi Mađarske i Republike Srpske i BiH su i dalje odlični, a mi ćemo učiniti sve da ojačamo saradnju, što se ogleda u zajedničkim projektima koje smo već započeli", rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i trgovinski potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama, koje namjeravaju iskoristiti i u BiH.

Viktor Orban je jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i Evropske unije.

"Sa mađarske strane, oštro se protivimo upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba, koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija", objasnio je on.

Orban se nada da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dalje napredovati u procesu evropskih integracija. Cilj je da tokom mađarskog predsedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine, integracija regiona Zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u Evropskoj uniji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka u Budimpešti sa Orbanom da je Mađarska važan partner Republike Srpske koji razumije njenu poziciju.

Dodik je istakao da je imao dobar i prijateljski razgovor sa Orbanom.

"Uvijek je dobro razgovarati sa prijateljima u opuštenoj atmosferi, jer je Srpska suočena sa brojnim pritiscima Zapada čiji se predstavnici ponašaju arogantno i ne žele da čuju za probleme i zahtjeve drugih u BiH", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka, .a prenosi Srna.

On je istakao da su razgovarali o energetici, a posebno o vjetroparku.

"Mađarska je spremna da preuzme energetske projekte koji su trebali da se rade sa Nijemcima, koji sada to blokiraju na način da ne žele da se povuku iz tog posla", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, i Mađarska je u okviru EU suočena sa kritikama jer želi da zaštiti zajednicu Mađara u Ukrajini.