Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Sjećanje na 1. oktobar – jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Trebinja

1 oktobar1.jpeg

Delegacija Grada Trebinja i trebinjske Boračke organizacije, predvođena gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, položila je danas cvijeće na Spomen obilježje braniocima Trebinja i u Spomen-sobu Trebinjske brigade, povodom 1. oktobra, dana početka rata na području tadašnje trebinjske opštine.

Prethodno je služen pomen poginulim borcima u crkvi Cara Lazara u krugu bivše kasarne.

Prvog oktobra 1991. godine u Trebinju su jeka granata i sirene hitne pomoći ozvaničile početak rata. Već prvog dana granate hrvatskih paravojnih jedinica ubile su čak 19 pripadnika JNA, od kojih devet Trebinjaca.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da danas, kada se sjećamo poginulih i ranjenih borca da ne smijemo zaboraviti borce, ratne vojne invalide i djecu poginulih boraca, kojima treba izaći u susret, koliko je to moguće.

„Gradska uprava Trebinja do sada je mnogo uradila za ovu populaciju, a isto tako znamo da još mnogo treba da se uradi. Veliki broj projekata je urađen ili se realizuje, kako bi olašali život ovih kategorija i naš cilj je da u narednom periodu svako dijete poginulog borca dobije posao. Nadam se da će novo rukovodsto Gradske boračke organizacije predložiti nove projekte prema ovim kategorijama“, naveo je Ćurić.

1 oktobar2.jpeg

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Pero Vuković rekao je da svi Trebinjci 1. oktobar pamte kao početak rata u kome su hrabri trebinjski borci uspjeli, uz velike žrtve da odbrane Trebinje od višestruko jačeg neprijatelja.

„Moramo još mnogo raditi kako bi pomogli boračkoj populaciji. Uskoro treba da počne sa isplatom borački dodatak za sve borce koji su bili na ratištu. To sigurno još nije dovoljno, ali je važno da smo napravili pomak.“, rekao je Vuković.

Pero Mišeljić, borac prve kategorije kaže da se početka ratnih dešavanja prisjećaju svake godine. A 1. oktobar 1991. godine, podsjeća, bio je jedan od najtežih i najtužnijih dana rata. Sve se, ističe, događalo na Ivanici, teritoriji tadašnje opštine Trebinje.

Miodrag Novokmet, načelnik Odjeljenja za boračko- invalidsku zaštitu u gradskoj Upravi Trebinja rekao je da su tog dana sve jedinice 482 brigade bile na teritoriji tadašnje opštine Trebinje i nisu ulazili na teritoriju Hrvatske.

„Zahvaljujući borcima koji su stali u odbranu Trebinja, naša zemlja je sačuvana. Danas se sjećamo svih 211 poginulih tokom izvođenja borbenih dejstava i napomenuo bih da je od 1, oktobra 1991.  do 1995. godine Trebinje imalo 112 dana jednog ili više poginulih vojnika“, rekao je Novokmet.

Za podsjećanje i nezaborav, 1. oktobra 1991. godine hrvatske paravojne snage ispalile su nekoliko minobackačkih granata na pripadnike vojne jedinice – JNA, od kojih je nastradalo devetoro Trebinjaca, jedan Gačanin, dva dobrovoljca i sedam aktivnih vojnika, dok je je veliki broj boraca bio ranjen.

Cvijeće na spomenik su položili predstavnici Gradske uprave i Boračke organizacije, kao i gradskih organizacija SUBNOR-a i Socijalističke partije.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja