Vojska srbija.jpg

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je danas da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog, kako je rekao, gomilanja srpske vojske na administrativnoj liniji.

"Razgovaramo sa partnerima i saveznicima o aktuelnoj situaciji na sjeveru Kosova koja prvenstveno zahjteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbjednosne situacije. Takođe smo, u bliskom i redovnom kontaktu sa SAD o tom pitanju", rekao je Borel novinarima u Odesi. On je ocijenio da je prošlonedjeljna zapljena oružja u Banjskoj i opreme veoma ozbiljna stvar.

"U isto vrijeme, gomilanje srpske vojske na administrativnoj liniji je veoma zabrinjavajuće i neophodno je da ono odmah prestane. Na evropskom kontinentu nema mjesta za gomilanje oružja i bezbjedosnih snaga. Snage treba odmah da se povuku", rekao je Borel.

Šef evropske diplomatije je istakao da se očekuje da počinioci događaja u Banjskoj ne ostanu nekažnjeni dodajući da se oni "moraju suočiti sa pravdom".

"Moramo se vratiti na situaciju u kojoj strane razgovaraju i da se vratimo dijalogu uz posredovanje EU koji je jedina platforma za normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine, zaključio je Borelj, prenosi Tanjug.